De EU-strategieën "Green Deal" en "Farm to Fork" betekenden een keerpunt omdat ze gericht waren op de noodzaak om de voedselproductiesystemen duurzamer te maken, onder meer door de meest giftige landbouwchemicaliën af te schaffen. Maar terwijl Brussel de plannen uitvoert, willen grote teeltlanden zoals Frankrijk en Spanje garanties dat de verschuiving naar een duurzamere teelt hun producenten niet zal overspoelen met goedkopere voedingsmiddelen, geteeld met minder strenge normen, geïmporteerd van buiten de EU.
Franse ambtenaren proberen munt te slaan uit de mogelijkheid om de beleidsagenda van de EU vorm te geven door een nieuw voorstel uit te werken: spiegelclausules. De Franse president Emmanuel Macron heeft het idee omschreven als een "verstandige" manier om handelsbeleid te gebruiken om "onze eigen beperkingen te laten weerspiegelen door de mensen met wie we handel drijven".
Frankrijk is van mening dat de EU, als kolos op het gebied van de handel in agrovoedingsproducten, de macht heeft om internationaal voor duurzame teelt te vechten en het draaiboek voor de wereldvoedselhandel dienovereenkomstig aan te passen. De Europese Commissie, die aanvankelijk terughoudend was ten aanzien van de invoering van de spiegelclausule, begint nu warm te lopen voor het concept en beraadt zich op de beste manier om verder te gaan.
Mancozeb
Het onevenwichtige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is een van de belangrijkste aspecten in de strijd om duurzaamheid in de teelt te bevorderen en het internationale speelveld voor EU-telers gelijk te trekken. Het verbod van de EU op het veelgebruikte fungicide mancozeb, dat van cruciaal belang is voor haar belangrijkste bananenleveranciers, is de eerste concrete test van de bereidheid van Brussel om de wereldhandel in agrolevensmiddelen duurzamer te maken.
Het verbod werd toegejuicht door milieugroeperingen nadat de voedselveiligheidswaakhond van de EU, de EFSA, eind 2020 had gezegd dat mancozeb, dat al tientallen jaren wordt gebruikt op alles van bieten tot uien tot aardappelen, giftig was voor de menselijke gezondheid en het milieu. "We kunnen niet accepteren dat in de EU gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt die schadelijk zijn voor onze gezondheid," zei Kyriakides destijds.
Maar het EU-verbod op mancozeb wekt ook buiten de EU argwaan, omdat Latijns-Amerikaanse bananentelers vrezen dat de EU de invoer van fruit met mancozeb, dat op hun uitgestrekte plantages wordt gesproeid om Black Sigatoka te bestrijden, een schimmelziekte die in tropische klimaten gedijt en hun bananenoogsten verwoest, straks aan banden zal leggen.
Bron: politico.eu