Oorlog in Oekraïne grote klap voor Ecuadoraanse bananenexport

De Organisatie van Exportverenigingen van Ecuador (Cordex) meldt dat er sinds 24 februari, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, meer dan 2,33 miljoen kartons bananen niet naar Rusland en Oekraïne konden worden verzonden. De FOB-waarde van dit volume niet-verzonden bananen is € 16,67 miljoen.

"De oorlog heeft ernstige gevolgen voor de hele bananenketen", meldt de organisatie in een verklaring. Telers en exporteurs bekijken nu hoe ze de schade voor de sector en het land kunnen beperken. Zo voeren vertegenwoordigers van Cordex gesprekken met de plaatselijke overheden van Guayas, Los Ríos en El Oro, de belangrijkste bananenprovincies.

Er worden ook gesprekken gevoerd met overheidsinstanties om de bananen die niet geëxporteerd kunnen worden naar de landen in oorlog op te nemen in voedselprogramma's. "Bovendien zouden de bananen vanwege het hoge kaliumgehalte een ideale meststof zijn voor landbouwgrond", laat de organisatie weten.

De bananentelers en -exporteurs dringen er ook bij consumenten, supermarkten, buitenlandse importeurs en al wie deel uitmaakt van de keten op aan "zich bewust te zijn van de impact van deze situatie. De externe effecten en kosten kunnen immers niet alleen door telers en exporteurs worden gedragen, maar zouden moeten worden gedeeld door alle schakels in de keten."

Rusland is een belangrijke markt voor de Ecuadoraanse bananensector. Vorig jaar nam het 20% van de Ecuadoraanse oogst af.

Bron: bloomberglinea.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven