Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Denis Piper van Melzig, over kersen uit Chili en nectarines uit Zuid-Afrika

"Voor retail- en horecaklanten horen kersen tot standaardproducten in de winter"

Ondanks de wens naar meer duurzaamheid en regionaliteit, schijnt de vraag naar overzeese producten in Duitsland nog steeds hoog te zijn. Dat kan Denis Piper, verkoopleider van het bedrijf Melzig uit Aschaffenburg, bevestigen. "In de afgelopen jaren is de vraag naar producten van overzee zelfs gestegen. We proberen natuurlijk het zwaartepunt op regionale producten te leggen, en de consumenten hebben ook een goed bewustzijn voor regionale producten ontwikkeld. Desondanks is de consument zo ingesteld dat hij het hele jaar door over alle producten wil kunnen beschikken." 

Nectarines en kersen de hele winter door
Denis legt uit dat consumenten in de winter simpelweg niet af willen zien van de aankoop van kersen of perziken, bijvoorbeeld om bepaalde recepten te kunnen bereiden. "De mogelijkheden die we tegenwoordig hebben zorgen daar ook voor. Inmiddels verkopen we perziken en nectarines net alsook paraguayo's de hele winter door".

De nectarines worden uit Zuid-Afrika afgenomen, waarbij het seizoen eind november/begin december begon. Het einde van het seizoen is echter nabij, en dat is ook aan de kwaliteit te zien. "De vraag is zeer hoog, vooral in de retail. Per week verkopen we circa 250 kg per ras. We hebben zowel gele alsook witte rassen, waarbij de verkoop van de witte rassen niet erg rendabel meer is." Bij het scheepstransport zijn er door corona in enkele gevallen ook vertragingen ontstaan. De prijzen van nectarines zijn vergeleken met vorig jaar met circa 10-15% gestegen. "We gebruiken 2,5 kg containers in kartonnen dozen, waardoor zowel kleine alsook grote klanten de producten flexibeler in kunnen kopen."

Hoge vraag naar kersen uit Chili
"De vraag naar paraguayo's en kersen was bijvoorbeeld rond Kerst en Oud en Nieuw zeer hoog. Het kersenseizoen begon in november, waarbij momenteel ook langzaam een einde aan de beschikbaarheid in zicht komt. Eerst bedrog de aanvoer zo'n 200-300 kg per week, sinds januari circa 100 kg per week." Aangezien kersen een kwetsbaarder, maar ook hoogwaardiger product zijn, verpakt Melzig de kersen in ademende plasticfolie, zodat ze het transport goed doorstaan. Bij de luchtvrachten ontstonden er eveneens in enkele gevallen problemen, waar ook de beschikbaarheid onder leed.   

"De kwaliteit van de Chileense kersen is nog steeds goed, zowel wat betreft formaat als kleur en smaak. We verkopen onze producten in een straal van 100 km, waar de regio Aschaffenburg, Bayern en ook delen van het Rhein-Main-gebied bij horen. Juist grotere supermarkten tonen veel belangstelling in de kersen. Voor onze retail- en horecaklanten horen kersen inmiddels tot de standaardproducten in de winter", weet Denis.

Omgang met corona
In principe heeft Melzig tot nu toe ieder jaar een groei kunnen registreren. "Tijdens corona hadden we zelfs een iets sterkere groei. Door de vele takken die we bedienen, konden we onze omzetgroei behouden." Van horecaondernemer tot horecaondernemer gaat iedereen verschillend met de actuele situatie om, merkt Denis. "Iedere klant bedenkt verschillende concepten om met de omstandigheden om te gaan. Er is inmiddels ook wel weer een en ander versoepeld. De klanten zijn echter nog zeer terughoudend. Het is weliswaar moeilijker geworden voor horeca-ondernemers, maar toch zijn ze er nog wel als klant."

Voor meer informatie:
Denis Piper
Frischezentrum Melzig
Magnolienweg 46
D-63741 Aschaffenburg, Duitsland
Tel: +49 60 21 150 87 0
info@melzig-gmbh.de 
melzig-gmbh.de

Publicatiedatum: