Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gezond boerenverstand, betere referentieprijs en cultuurverschillen

Reacties Luc van Oirbeek, Philippe Appeltans, Loek Smets en John Willems op aangekondigde fusie REO / Hoogstraten

Tholen - REO Veiling en Cooperatie Hoogstraten verrasten vanmorgen met de aankondiging van hun fusiegesprekken. De REO Veiling boekte in 2021 een productomzet van 219 miljoen euro. De coöperatie heeft van oudsher een breed assortiment met een belangrijk aandeel vollegrondsgroenten. Tomaat blijft de belangrijkste groente, met prei op de tweede en aardbeien op de derde plaats. Ruim 800 actieve telers vermarkten hun product via de REO Veiling in Roeselare. Coöperatie Hoogstraten boekte in 2021 een productomzet van 302 miljoen euro. Hoogstraten heeft een eerder
gefocust productassortiment waarbij aardbeien, tomaten en paprika de hoofdmoot uitmaken. Er zijn ruim 200 actieve telers aangesloten bij Coöperatie Hoogstraten.

Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) juicht de fusiegesprekken toe. "Wij staan voor concentratie van het aanbod. Hoe sterker de coöperaties worden, hoe beter het is voor de teler. Uiteindelijk is er in België in de loop der jaren behoorlijk wat aanbod geconcentreerd en daar ben ik wel fier op." Op de vraag of hij deze stap ook aan zag komen, antwoordt Luc: "Soms gebeurt er lange tijd niets en dan zie je toch dat coöperaties toenadering zoeken. Het lijkt me 'the next step'."


Luc Vanoirbeek, VBT

Of de partijen er ook uit zullen komen met elkaar? Luc denkt van wel. "Het zijn verstandige mensen met goede intenties, die beiden uitblinken in gezond boerenverstand. Daarbij denk ik dat de partijen wel complementair zijn aan elkaar, zowel qua ligging als assortiment. Cultuurverschillen zullen er ongetwijfeld zijn, die moet je ook niet wegdenken. Maar als je weet dat die er zijn, kun je er ook aan werken."

"Dat de sector in beweging is, bewijst ook dit bericht", luidt de eerste reactie van algemeen directeur Philippe Appeltans van collega-veiling BelOrta. "Wij kijken hiernaar vanuit onze eigen kracht en zijn zelf het resultaat van een consolidatieslag met achtereenvolgens de fusies van Mechelse Veilingen, Coöbra en Veiling Borgloon met aangesloten telers in alle provincies van België en de grensregio in Nederland. Ook in Nederland en elders in Europa zien we bewegingen op dit vlak. Wanneer dit leidt tot een betere referentieprijs, dan worden ook de BelOrta-telers hier beter van. Dat is met de gestegen kosten ook broodnodig. Ik hoop dat dit ook de insteek van onze collega's is. Niet om grotere volumes voor een lagere prijs in de markt te zetten, want dat is een race to the bottom, maar als het bijdraagt aan een betere, transparante referentieprijs voor telers, handel en retail. Dan wordt iedereen er beter van."


Philippe Appeltans, BelOrta

Of Appeltans aan zou willen haken bij de gesprekken? "Ik heb geleerd nooit bij voorbaat nee te zeggen. Wat de toekomst brengt, weet niemand. Maar je kunt de vruchten van samenwerking ook buiten een fusie om plukken. Zo werken we op meerdere vlakken overkoepelend samen. Zolang dit een winwin-model is, zullen we ons hiervoor blijven inzetten. Bij ons staat de teler centraal en blijven we ons  - als one-stop-shopping met onze 170 verschillende soorten groenten en fruit -  vanuit onze locaties in het Brusselse, Mechelen en Limburg inzetten om onze klanten in handel en retail zo goed mogelijk te bedienen."


Loek Smets, P. Smets

Loek Smets van de Hollandse grossier P. Smets & Zn is zowel klant bij Coöperatie Hoogstraten als REO. "Vooral uit Roeselaere halen we veel handel, eigenlijk het hele assortiment wel. Vanuit Hoogstraten betrekken we in het seizoen veel aardbeien en tomaten, daar is nu minder te halen." Het nieuws van de fusie had Loek niet zien aankomen. "Maar heel gek vind ik het ook niet. Bovendien wordt er in België heel rap gefuseerd en samengegaan. Ik heb nog geen mening of een fusie gunstig voor ons zou zijn of niet, daar moet ik eerst induiken."


Ook directeur John Willems van ZON geeft aan er eigenlijk weinig op te kunnen zeggen. "REO en Hoogstraten werken om het beste rendement voor hun telers te behalen, net zoals wij dat doen voor de telers van ZON. Als ze dit aankondigen zullen ze ongetwijfeld synergie zien. Ik hoop dat de organisaties zich goed voorbereiden op het samengaan zodat er geen negatieve effecten voor de markt ontstaan."