Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap van Dijk van Más Frutas:

"Ik kan producten vinden waar anderen moeite mee hebben"

Tholen - "Aanvullen wat er niet te vinden is en dan wel in de beste kwaliteit natuurlijk." Zo omschrijft Jaap van Dijk zijn werkzaamheden met het nieuw opgerichte Más Frutas. De handelaar besloot afgelopen november, met ruim 30 jaar ervaring in de import en export van groenten en fruit in zijn achterzak, het avontuur aan te gaan.

"Door mijn jarenlange ervaring in de sector weten klanten dat ik kwaliteit garandeer. Als ze dan ineens een tekort aan iets hebben, denken ze aan mij en zeggen: 'Jaap, kun je eens goede bananen voor me zoeken?' Ik vind dan producten die voor anderen lastig te vinden zijn. Die persoonlijke aanpak is ook mijn bestaansrecht."

Vorig jaar was het voor Jaap na gesprekken met zijn familie duidelijk: hij wilde weer zelfstandig aan de slag. Samen met zijn dochter is hij vervolgens tot deze naam, om zijn specialisatie in fruit te symboliseren, en logo gekomen. "Verder werk ik eigenlijk alleen, op wat hulp van mijn zoon na. Veel mensen kunnen dat niet, maar ik vind dat fijn en dat werkt voor mij gewoon het beste."

Het begon daarom, na dienstverbanden als zzp’er bij onder andere Pronk en Leegwater, toch weer te jeuken. "Ik vond het toch wel een grote stap en dacht alles rustig op te kunnen starten in de laatste maanden van vorig jaar. 19 november had ik echter mijn eerste order met Más Frutas en sindsdien is het een rollercoaster. Ik kwam van Leegwater, waar ik de nodige dingen had opgebouwd en ook meenam. Hierdoor kon ik eigenlijk gelijk vol aan de bak. Er was handel genoeg, dus ik heb een hele goede start gehad."

De passie druipt van de woorden van Jaap af wanneer hij vertelt over de werkzaamheden met Más Frutas. "Ik doe waar ik van houd. Ik rij op locatie, zodat ik al het product dat ik voor mijn klanten inkoop zelf kan bekijken. Ze kunnen het ook bij grote handelaren kopen, maar dan wordt er gewoon een pallet uit de voorraad klaargezet. Ik bekijk zo’n pallet. Neem ik hem niet, dan krijg ik weer een andere pallet te zien." Zo onderscheidt Jaap zich in het grote landschap.

"Ik doe eigenlijk alles aan groenten en fruit." De handelaar richt zich echter voornamelijk op bijzondere, exclusieve producten. "Je moet ook wel, want grote leveranciers worden ook steeds beter in hun eigen product verdedigen. Dan moet je als 'kleine' speler dingen aanbieden die zij niet kunnen vinden. Zo ben ik elke dag wel bezig met unieke producten ontdekken. Een voorbeeld hiervan is de Kabocha pompoen, die is meliger en heerlijk in Aziatische gerechten. Die vond ik laatst bij een tuinder en kreeg er vervolgens gelijk bijzonder veel vraag naar. Dat soort noviteiten vinden, daar kan ik echt van genieten."

Het grootste gedeelte exporteert Jaap naar de groothandelsmarkten in Duitsland, maar ook zo nu en dan naar Deense of Zweedse bedrijven. "Ik heb een nauwe samenwerking met Peter Smets van Smets Food Trading. Zijn product verkoop ik onder zijn naam in Duitsland, Denemarken en Zweden. Dit werkt voor ons beiden goed. Ik ben Duits georiënteerd, spreek de taal en ken de wereld. Hier kan ik voor veel bedrijven een meerwaarde in zijn. Bovendien werkt dit goed met bedrijven die zitten in producten die ik normaal niet veel doe. Dan schuurt het elkaar niet en kan ik vanuit het contact met die klanten ook het gesprek aangaan over eigen producten. Zo kun je elkaar op een mooie manier sterker maken."

Kijkend naar de toekomst is Jaap voorzichtig. "Ik heb met mijn accountant afgesproken dat ik niet te snel aan uitbreiden denk", lacht hij. "Ik heb vaak de neiging om gelijk heel veel hooi op mijn vork te nemen en naar de mogelijkheden te kijken. Ik wil echter in mijn kracht blijven en dat is de persoonlijke aanpak. Zo hou je de controle en kweek je vertrouwen bij de klant. Ik ga eerst een jaar mijn stinkende best doen en dan kijken we waar we staan."

Voor meer informatie:
Jaap van Dijk
Más Frutas
+31 6 57 63 67 46
jaap@masfrutas.nl
www.masfrutas.nl