Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
La Fédération des Fruits et Légumes d'Occitanie lanceerte speciale website

Fransen bewapenen zich tegen bruingemarmerde schildwants

Sinds augustus 2020 zijn in Frankrijk talloze rapporten verschenen over de zorgwekkende opkomst van bruingemarmerde schildwantsen (Halyomorpha halys), vooral die in Franse boomgaarden.

Oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië, heeft dit insect een sterk vermogen om zich actief door de lucht te verspreiden. Het beestje tast allerlei fruitsoorten aan: kersen, abrikozen, kiwi's, perziken, peren, appelen, pruimen, druiven, hazelnoten, groenten, veldgewassen, etc.

De bruingemarmerde schildwants is een stekend, zuigend insect dat met name schade aan groenten en fruit veroorzaakt. De angel kan een klein merkteken creëren, maar ook een grote vervorming of necrose veroorzaken. Het insect heeft geen natuurlijke vijanden en daardoor is het zeer waarschijnlijk dat het aantal aanvallen op allerlei soorten groenten en fruit en in alle Franse teeltgebieden hoogstwaarschijnlijk alleen maar zal toenemen.

Die toename zal niet alleen leiden tot schade aan 20 tot 80% van het fruit, maar ook tot ernstige economische gevolgen, zoals dat het geval is in de Verenigde Staten of Italië.

In Frankrijk is in 2021 veel onderzoeks- en experimenteerwerk gedaan. Om de uitwisseling van informatie te vergemakkelijken en deze plaag beter te bestrijden, heeft la Fédération des Fruits et Légumes d'Occitanie, de Federatie van Groenten en Fruit van Occitanië, in samenwerking met verschillende partners, een nationaal vangnetwerk opgezet om de dynamiek van deze insecten in kaart te kunnen brengen. De diverse gegevens helpen bij het beter begrijpen van de ontwikkeling van deze plaag. Daarnaast kan aan de hand van de gegevens de efficiëntie worden getest van verschillende vangmodellen die op de markt zijn gebracht.

In bijna 23 Franse departementen zijn 123 vallen gecontroleerd door 45 partners (Chambers of Agriculture, Ceta, Fredon, INRAe, e.v.).

De Franse departementen die het meeste overlast hebben ondervonden van de bruingemarmerde schildwantsen, waren de departementen Savoie, Tarn, Vaucluse en Bouches du Rhône. Het fruit dat de meeste schade heeft opgelopen is peer, gevolgd door  appel, kiwi, hazelnoot en perzik.

Het netwerk heeft verschillende vallen getest: de Diablex, een zelfklevende plaat, zelfklevend paneel, de Agbio en verschillende feromonen: Trécé, Progarein en Bioprox. De feromoon Trécé bleek het meest efficiënt te zijn, gevolgd door de feromooncombinatie Diablex en Trécé, aangezien de zelfklevende plaat de kans op het daadwerkelijk vangen vergroot.

(foto: FFL)

De zelfklevende panelen helpen bij het vangen van zeer grote hoeveelheden en kunnen op bepaalde momenten in de biologische cyclus (bijvoorbeeld tijdens de herfst) nuttig zijn om te gebruiken.

De gegevens van het netwerk en het monitoren van deze vallen hebben geholpen bij het vergroten van het inzicht in de biologische cyclus van deze plaag in Frankrijk.

Het is bijvoorbeeld duidelijk geworden dat de opkomst van de volgroeide bruingemarmerde schildwantsen meestal plaatsvindt van eind mei tot eind juni en het uitkomen van de larven van de bruingemarmerde schildwantsen meestal plaatsvindt van eind juni tot eind september, met een piek rond 15 augustus. Tijdens deze twee perioden is het verstandig om (chemische) gewasbescherming toe te passen, vooral op het moment dat de larven uitkomen.

In 2021 is een speciale website over de bruingemarmerde schildwants ontwikkeld en gelanceerd: https://punaisesdiaboliques.com. Op deze website zijn alle gegevens van deze netwerken en de nieuwste bevindingen terug te vinden.

Voor meer informatie: 
Fédération des Fruits et Légumes d'Occitanie
575 chemin du chai 30900 Nîmes, Frankrijk
+33 (0)4 66 84 12 12  
ffl-occitanie.com

Publicatiedatum: