Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Steyn - Dragonfruit Growers' Association of Soutern Africa

"Vertrouwen in Zuid-Afrikaans dragonfruit versterken"

In Zuid-Afrika en omliggende landen, met uitzondering van Lesotho, planten steeds meer telers dragonfruit aan en hun belangen worden vanaf nu behartigd door de nieuw opgerichte Dragonfruit Growers' Association of Southern Africa, die leden heeft tot in Zambia. 

"We hebben deze organisatie opgericht om standaarden voor deze jonge sector te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van maten en kwaliteit, en om onderzoek en informatie-uitwisseling onder leden te bevorderen," legt Fred Steyn uit, de voorzitter van de nieuwe organisatie, die zelf sinds 2014 dragonfruit teelt in Nelspruit, Mpumalanga. "We willen iedereen bij onze organisatie betrekken, niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook daarbuiten."

Hij was op zoek naar 'out-of-the-box' gewas dat goed zou gedijen in het subtropische Lowveld en als alternatief kon dienen voor gewassen zoals citrus, avocado en macadamia, die van oudsher in deze regio worden geteeld. 

Zuid-Afrika telt omstreeks 40 locaties in verschillende klimaatzones waar geëxperimenteerd wordt met de dragonfruitteelt. Het enige wat dit gewas niet verdraagt is vorst, vandaar de voorbije twee strenge winters in Mpumalanga Lowveld en Limpopo hun tol op het aantal dragonfruitboomgaarden hebben geëist. 

Momenteel wordt er zelfs aan de Westkust, in Robertson in West-Kaap, in Waterpoort, nabij de grens met Zimbabwe, en in KwaZulu-Natal met de teelt van dit gewas geëxperimenteerd. 

Jonge planten vereisen intensieve snoei (foto's: Fred Steyn)

In Zuid-Afrika is er vooralsnog sprake van een gelijke verdeling tussen de teelt van witvlezig en rozevlezig dragonfruit. De meeste nieuwe boomgaarden bestaan echter uit roze- en roodvlezige rassen, waarvan er volgens Fred meer beschikbaar zijn. 

De dragonfruitboomgaarden komen momenteel in bloei en het belang van bijen en andere nachtelijke bestuivers werd in het begin wellicht enigszins onderschat, volgens Fred. Het fruit wordt van december tot mei geoogst, wat neerkomt op een seizoen van zes maanden. 

Aangezien de cactus ondersteuning nodig heeft, dient er intensief gesnoeid te worden, met name wanneer de planten nog jong zijn. Het is een arbeidsintensieve teelt, omdat het snoeien en oogsten niet gemechaniseerd is en alle werkzaamheden met de hand moeten worden gedaan. 

Er zijn in Zuid-Afrika niet meer dan tien telers die op commerciële schaal dragonfruit telen en er wordt in dit stadium nog maar weinig fruit geëxporteerd. 

In Zuid-Afrika is de dragonfruitoogst begonnen

Zuid-Afrika kan fruit van topkwaliteit voor de export leveren
De dragonfruitsector in het land zal zich uiteindelijk gaan richten op de export per luchtvracht naar onder meer Europa, het VK, en het Midden-Oosten. "Met de export van Zuid-Afrikaans dragonfruit is de afgelopen paar jaar veel vooruitgang geboekt en dit willen we nog verder uitbouwen," zegt hij. Europa heeft de voorkeur als exportmarkt voor het Zuid-Afrikaanse dragonfruit, dat van december tot mei beschikbaar is. De exportprijzen waren de voorbije jaren uitstekend. 

"Ons doel is om het vertrouwen in Zuid-Afrikaans dragonfruit te versterken. We onderscheiden ons door onze hoge kwaliteit. Andere Zuid-Afrikaanse gewassen presteren ook erg goed en ook wij telen een product van topkwaliteit tegen een zeer concurrerende prijs," zegt Fred. 


“Onze grootste concurrenten zijn telers in Vietnam. We zijn echter van plan om de internationale markten fruit van betere kwaliteit te leveren met een lagere chemische footprint."

Ook lokaal wint deze exotische fruitsoort aan bekendheid en zijn de  prijzen gestabiliseerd. 

Voor meer informatie: 
Fred Steyn
Dragonfruit Growers’ Association of Southern Africa
Tel: +27 82 469 3328
fred.steyn@gmail.com

Publicatiedatum: