Het seizoen voor lychees uit Madagaskar is op 17 november 2021 officieel begonnen met de start van de eerste oogsten. Begonnen onder dezelfde omstandigheden als dat van 2020, ziet het seizoen er wat de kwaliteit van de lychees betreft veelbelovend uit met mooi fruit en prima partijaantallen. De lychees hebben dan ook kunnen profiteren van goede weersomstandigheden – regen en mooie temperaturen – tijdens de ontwikkeling van de lychees aan de boom. Dit voorspelt een optimale smaakkwaliteit voor de komende winter.
De eerste ladingen per boot, op de beroemde 'Baltic Klipper' is op 21 november vanuit de haven van Tamatave vertrokken met bijna 7000 ton lychees uit Madagaskar aan boord. Het schip is zoals gepland in het Suezkanaal aangekomen. De eerste stop in Europa staat gepland voor 4 december 2021 in Marseille. Het befaamde schip zal dan op 9 december een tweede stop maken in Zeebrugge.”
© Omer Decugis
Om ervoor te zorgen dat al hun smakelijke eigenschappen zo goed mogelijk behouden blijven, worden de lychees slechts in enkele dagen tijd gesorteerd, verwerkt en verpakt. Om het volledige verloop van dit seizoen, dat bekend staat om de snelheid van uitvoering, volledig te kunnen volgen, heeft SIIM een team gestuurd onder leiding van Jean-François Vallet, de commercieel directeur van het bedrijf. “Het is echt een buitengewoon bijzonder seizoen waarbij we zien dat alle componenten van de toeleveringsketen, van de telers tot de logistiek medewerkers en de transporteurs hard werken om de lychees in recordtempo naar alle distributienetwerken van de Europese markt te kunnen brengen", vertelt Jean- François. “Bij SIIM hebben we de gewoonte en de expertise om seizoenen te beheren, net zoals dat het geval is bij de mango uit West-Afrika, maar ik heb nog nooit zo'n haast gehad. Het seizoen is zowel indrukwekkend als spannend!”, laat hij weten.
Dankzij een GlobalGAP en GRASP gecertificeerde teelt, voldoen de lychees uit Madagaskar aan de internationale normen met betrekking tot een sociaal en ecologisch respectvolle werkwijze. Enkele jaren geleden kreeg een deel van de teelt bovendien het Fairtrade-label, dat helpt bij het financieren van enkele acties ten gunste van lokale telers.
Voor meer informatie:
omerdecugis.com