"De Australische avocado-oogst zal 150% hoger liggen"

Avocados Australia raamt dat de consumptie van avocado's zal stijgen van 4 kg/persoon tot 5 kg/persoon tegen het einde van het jaar 2021/22 als gevolg van een enorme stijging van de binnenlandse teelt.

Na een daling tot onder de 80.000 ton in het jaar 2020-21, wordt nu een stijging tot 120.298 ton in het jaar 2021-22 geraamd. Volgens de bijgewerkte langetermijnvoorspelling zal de Australische avocado-opbrengst naar verwachting blijven stijgen tot ongeveer 170.000 ton in 2026, meer dan het dubbele van de oogst van 2020-21.

"De Australische opbrengst vanaf nu tot Kerstmis zal naar verwachting 150% meer zijn dan vorig jaar," zei John Tyas CEO van  Avocados Australia. "De Hass-oogst van dit jaar is van uitstekende kwaliteit en we hebben goede groeiomstandigheden gehad in de meeste van onze teeltgebieden, dus liefhebbers van Aussie avocado's moeten van 'Our Green Gold'(campagne) blijven genieten. We moedigen retailers aan om de telers in Australië te steunen, gezien de enorme oogst en de hoge kwaliteit die dit jaar beschikbaar is bij Australische telers."

Afbeelding: Facts at a Glance 2020/21 (Avocados Australia)

De bruto teeltwaarde (GVP) voor Australische avocado's werd voor 2020/21 geraamd op € 360 mln, waarmee de jaarlijkse groei van de afgelopen drie jaar wordt voortgezet. Het aantal kartons van 5,5 kg is licht gedaald tot 14.197.276 kartons en de exportwaarde is licht gedaald tot € 14 mln.

Queensland blijft het grootste deel van de Australische avocado's opleveren, met 69% in 2020-21, vóór West-Australië met 17%. Australische telers hebben de afgelopen vijf jaar veel nieuwe gebieden aangeplant en Tyas zegt dat deze bomen nu vol in productie komen.

"Liefhebbers van Australische avocado's zitten nu echt op de beste plek," zei Tyas. "Consumenten kunnen nu kwaliteits-Australische avocado's kopen en door de aard van het aanbod krijgen ze op dit moment veel waar voor hun geld. Avocado's zijn gezond en ideaal  voor veel gevarieerde recepten en we willen avocadoliefhebbers echt aanmoedigen om meer te kopen van het product waar ze van houden; Aussie avocado's. Er zijn dit seizoen volop Australische avocado's van hoge kwaliteit verkrijgbaar, dus zorg ervoor dat je je winkelier om een Australische avocado vraagt als je ze niet in de winkel kunt vinden."

Afbeelding: Facts at a Glance 2020/21 (Avocados Australia)

Avocado's worden het hele jaar door geteeld, in acht grote avocadoteeltgebieden. Hass is de belangrijkste avocadovariëteit en in 2020/21 vertegenwoordigde Hass 70% van de teelt. Shepard, die in de nazomer en herfst in Queensland wordt geoogst, is goed voor 25% van de totale opbrengst.

Zowel wat de teelt als de export betreft is Australië momenteel een kleine speler op de wereldmarkt voor avocado's, maar Avocados Australia leidt de voortdurende activiteiten binnen de sector om groei op de exportmarkten na te streven. In 2020/21 exporteerde Australië 3.155 ton, wat neerkomt op 4% van de 78.085 ton die in Australië werd geteeld. De export is de laatste maanden echter spectaculair gestegen.

Lees het volledige rapport hier

Voor meer informatie:
Avocados Australia
+61 7 3846 6566
admin@avocado.org.au 
www.avocado.org.au 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven