De Spaanse fruitteeltsector richt zich op rasseninnovatie, duurzame teeltmethoden, smart farming, digitale verbeteringen, milieuvriendelijke verpakkingen en fruitkwaliteit. Efficiëntere oogst- en verwerkingsmethoden hebben de productiviteit verhoogd. De Spaanse druivensector focust zich in het bijzonder op de introductie van nieuwe rassen en werkt aan het openen van nieuwe internationale markten.
Spanje is de voornaamste leverancier van fruit, zoals bananen, druiven, appelen en citrus, aan het Verenigd Koninkrijk. In het verkoopseizoen 2020/21 werd de waarde van de Spaanse appelexport naar het VK op €10,4 mln geraamd. Dit is gelijk aan het seizoen daarvoor. Tot nu toe heeft Brexit dus geen gevolgen gehad voor de appelexport. Het VK is tevens de grootste markt voor Spaanse druiven. Vorig seizoen bereikte de Spaanse druivenexport naar het VK een waarde van 124,5 mln. Volgens de sector heeft de druivenexport naar deze markt tot nu toe nog geen hinder van Brexit ondervonden.
Bron: MAPA
Volgens de meest recente gegevens uit Spanje is Catalonië de regio waar de meeste appelen worden geteeld, met een aandeel van 55% in de totale productie. De regio Aragon is de tweede grootste appelproducent in het land met een aandeel van 20% in de totale productie. Galicië staat bekend om de teelt van ciderappelen en is goed voor 70% van de totale Spaanse productie, gevolgd door Asturië en Baskenland.
Golden Delicious is het meest geteelde appelras in Spanje en goed voor de helft van de totale appelproductie (die met name geconcentreerd is in Catalonië, Aragon en Galicië). Sinds 2013 neemt de teelt van andere appelrassen, waaronder Fuji en Cripps Pink, toe.