Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amelinckx Fruit start met lokaal seizoen

"Binnen enkele dagen verwachten we de eerste Belgische kersen te plukken"

Tholen - Het Belgische kersenseizoen staat voor de deur. Elk jaar ontstaat er verlangen om de kersen zo vroeg mogelijk aan te bieden en momenteel beginnen de eerste CherryLou kersen, vernoemd naar de zoon van Katrien De Backer, te kleuren bij Amelinckx Fruit. "Op 60 dagen van bloem naar een stevige, grote, sappige vrucht, dankzij zon, regelmatige en gecontroleerde voeding- en vochttoediening. Over enkele dagen verwachten we de eerste kersen te plukken", vertelt Katrien, onderdeel van het familiebedrijf Amelinckx Fruit in het Vlaamse Hingene.

De eerste variëteit, waar het bedrijf mee start, is de Nimba. "In totaal hebben we 8 verschillende variëteiten die elkaar mooi opvolgen. Zowel de dikke, iets zachtere kers, als de donkerrode harde krakers. Bovendien telen we eveneens 3 verschillende rassen 'witte buik' met blos", legt Katrien uit. "De Nimba wordt onder plastic kappen geteeld met verluchtingsnet. Dit zorgt voor bescherming tegen regen, stof en al wat graag kersen lust, waardoor we extra vroeg van start kunnen gaan. Het was een voorjaar met uitdrogende noordoostenwind, die zorgde, onder onze serrekap, weliswaar toch voor een goede zetting, dankzij hommels en bijen. Een gecontroleerde watergift zorgde voor een optimale vochtigheid, zodat bevruchting toch vlot verliep. De 'bevruchters' vlogen hun nest uit op zoek naar nectar."

Katrien geeft aan dat de bijen een belangrijk onderdeel zijn van goede kersen. "Al 10 jaar hebben we een vaste, toegewijde imker die topbijen kweekt. Een goede verzorging van je familie, zorgt voor productievere bijen. Die bijen zijn gezond, actief en gemotiveerd", aldus Katrien. "Het is zoals werken met gedreven, werklustige, positieve medewerkers. Dan ga je vooruit. Anders blijf je ter plekke trappelen of boer je zelfs achteruit. Het betekent een geslaagde vruchtzetting, waardoor we weer vroeg een mooi, puur streekproduct aan kunnen bieden."

Toch voorziet ze ook weer de nodige uitdagingen. "Waar het vorig jaar te vochtig was, kampen we dit jaar met droogte. De uitdaging zal zijn om de kersen in dit droge groeiseizoen voldoende vocht toe te dienen, zodat ze goed kunnen dikken, maar aan de andere kant zeker niet teveel water geven om barsten te voorkomen. Elk jaar kijk je weer tegen andere uitdagingen aan, maar in deze sector is de uitdaging verzekerd en flexibiliteit een noodzaak. Daar zijn we inmiddels in getraind, dus we verwachten snel de eerste CherryLou kersen aan te kunnen bieden. Wat is er lekkerder dan een zoete, sappige, knapperige frisse CherryLou bij 25 graden?"

Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
Tel.: +32 (0)475 26 99 15
[email protected]
www.topasperges.com

https://www.facebook.com/topasperges