Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Covid-hype rondom gember in Zuid-Afrika bekoeld - nu overaanbod

De gembermarkt floreerde vorig jaar omdat mensen op zoek waren naar voedingsmiddelen om hun afweer tegen Covid-19 een boost te geven. De vraag naar gember is echter weer terug op het niveau van voor de pandemie, of zelfs zwakker, aangezien de plunderingen in KwaZulu-Natal de vraag naar gember in deze provincie hard hebben geraakt. 

Hans Schroeder, hoofd productie (macadamia's, avocado's en gember) bij Macview in Kiepersol, Mpumalanga, vertelt dat er na de uitbraak van Covid een tekort aan gember ontstond. De prijzen waren toen erg goed. Dit jaar is er echter sprake van overaanbod en is de vraag zwak. 

In mei liet Macview weten geen herhaling van vorig seizoen te verwachten. "Uiteindelijk bleek gember toch niet het wondermiddel te zijn en bekoelde de hype," merkt Ruan van der Westhuizen op, hoofd financiën en marketing bij Macview. 

De vraag naar gember is terug op het oude niveau en de hype heeft niet veel nieuwe gemberconsumenten opgeleverd. Ruan wijst er wel op dat huishoudens het afgelopen decennium wel meer gember zijn gaan consumeren. Dit past binnen de trend voor koolhydraatarme, gezonde voeding. 

Hij zegt dat het aantal gembertelers de voorbije tien jaar is verdubbeld, waarvan de meesten het gewas periodiek planten. 

Foto's: Macview

Plunderingen in KwaZulu-Natal remmen vraag naar gember
De markt in Durban is van oudsher een belangrijke graadmeter voor de lokale gembersector. Het is dan ook zorgelijk dat de vraag hier is ingestort als gevolg van de economische schade veroorzaakt door de plunderingen in juli. Gember is een onbetaalbaar nicheproduct geworden. 

Macview heeft onlangs pas de eerste pallet gember naar Durban verladen sinds het seizoen in mei begon. Normaal gesproken verzendt zij twee pallets per maand. 

Johannesburg blijft de voornaamste markt en distributiepunt voor gember, gevolgd door Kaapstad. 

Het gemberseizoen duurt tot december. Goed geïrrigeerde gember kan blijven zitten maar dient bij temperaturen boven de 
28°C wel beregend te worden, en in de zomer loopt het kwik vaak op in Lowveld. 

Doordat irrigatie noodzakelijk is, worden de inputkosten flink opgedreven. Hierdoor is het gemberareaal gekrompen. Volgens Hans zijn nematoden dol op gember. De nieuwe teelt dient plaats te vinden op nieuwe grond, waarna het land ongeveer vijf jaar moet rusten. Bij Macview worden gemberpercelen beplant met avocado's (ze zijn ongeveer halverwege de aanplant van 100 hectare Lamb Hass) en macadamia's. 

De hevige regenval in januari en februari heeft tot enige verliezen geleid, maar de overige oogst ziet er zeer goed uit. 


Kurkumamarkt heeft plateau bereikt
Macview teelt ook kurkuma op een perceel van één hectare dat jaarlijks ongeveer 25 ton oplevert. De markt is klein en lijkt ook niet echt te groeien.

"Kurkuma is een veel gemakkelijker te telen gewas dan gember," legt Hans uit. "Dit komt omdat het grote bladeren heeft en minder uitdroogt dan gember. Twee tot drie maal per week irrigeren volstaat en directe beregening is niet nodig, wat bij gember wel het geval is. 

Voor meer informatie:
Ruan van der Westhuizen
Macview
+27 76 137 9960
ruan@macview.co.za

Publicatiedatum: