Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerry Li, Vision Fresh

"Gembermarkt momenteel erg onvoorspelbaar"

Tholen - De import van gember verloopt nogal onvoorspelbaar, vertelt Gerri Li van Vision Fresh uit Poeldijk. "Er zijn teveel speculanten op de markt. De afgelopen tijd is er veel gember uit Brazilië en Peru deze kant op gestuurd. Normaal zijn er wel momenten met minder aanvoer, waarbij er mogelijkheden ontstonden voor een prijsopleving, maar die zijn er nu nauwelijks geweest. Er is een hoop gember op voorraad in Nederland op dit moment."

"Daarbij zijn de logistieke kosten gigantisch hoog. Je betaalt vandaag de dag 14.000 dollar om een container uit China te importeren. En de kosten blijven maar toenemen, terwijl het nog een grote uitdaging is om voldoende containers deze kant op te krijgen. Naar verwachting zal de prijs van gember uit China dan ook voorlopig hoger liggen dan de gember uit Peru en Brazilië. Een prijsdaling zit er voorlopig niet in."

"Het Chinese gemberseizoen loopt richting het einde van het seizoen en de beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige gember is niet al te groot meer. Lang niet alle gember is meer exportgeschikt, waardoor de prijs voorlopig nog wel zal stijgen. Voor de gember uit Brazilië en Peru verwacht ik daarentegen dat de prijs de komende weken op een stabiel laag niveau zal blijven."

Door de hoge zeevrachtkosten ligt de import van Chinese knoflook op een lager niveau. "De prijs gaat erg op en neer, elke week verschilt de situatie. Wanneer de logistieke kosten blijven stijgen, zal de knoflookimport op een laag niveau blijven", verwacht Gerry. Daarnaast levert het bedrijf vanuit Costa Rica exoten als cassave en eddoes, maar die volumes vallen in het niet bij de 20.000 ton gember die het bedrijf jaarlijks naar het warehouse van Rida Trade Logistics in Poeldijk importeert. "Onze focus is om de klanten in Europa van de beste gember te voorzien. Vanuit China, maar ook vanuit Brazilië en Peru. Ondanks de logistieke uitdagingen hebben we het eerste half jaar 20% meer gember geïmporteerd dan vorig jaar."

Voor meer informatie:
Gerry Li
Vision Fresh
ABC Westland 668
2685 DH Poeldijk
+31 (0)6 40 21 53 00
info@visioninternational.nl 
www.visionfresh.nl