Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Granaatappelseizoen in India was uitdagend, maar volgende oogst ziet er veelbelovend uit

Het Indiase granaatappelseizoen is weer ten einde. Het was niet het beste seizoen, want de telers hadden af te rekenen met pre-moessonregens, wat samen met andere omstandigheden resulteerde in kleinere maten voor het fruit. Er moest noodgedwongen teruggegrepen worden naar gewasbeschermingsmiddelen, waardoor het aanbod residuvrije granaatappelen kromp.

Volgens Amit Kalya, directeur van Kalya Exports, speelde het weer een grote rol. "Het granaatappelseizoen in India is nu voorbij. Het kwam traag op gang, was voor de rest over het algemeen vrij normaal, maar het was zeker niet het beste seizoen. We hebben regen gehad nog voor het moessonseizoen begon en dat gegeven heeft het fruit toch enigszins aangetast. Maar ook de weersomstandigheden in het algemeen waren niet echt gunstig, waardoor het fruit niet de juiste maten kon ontwikkelen. De kleinere maatvoering en de lagere beschikbaarheid van residuvrij fruit zijn onze twee grootste problemen geweest het voorbije seizoen."

Bovendien leidt het aanbod van Egyptische granaatappelen op de markt tot een verminderde vraag naar het resterende Indiase product, legt Kalya uit. "We hebben maar weinig fruit verzonden naar de Zuid-Aziatische markten, en op dit moment ligt die activiteit helemaal stil, omdat het Indiase granaatappelseizoen nu bijna voorbij is. De Egyptische granaatappel is weer op de markt gekomen, wat betekent dat er momenteel minder vraag is naar ons fruit. We verwachten dat de vraag begin oktober weer zal aantrekken en dan zullen we normaal gezien weer goed fruit beschikbaar hebben. Die tweede helft van het seizoen moet in staat zijn om onze matige eerste helft te compenseren."

"Vanwege de pre-moessonregens moesten er meer gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt dan normaal," zegt Kalya. "Het weer heeft een impact gehad op de granaatappelen tijdens de vroege ontwikkeling van het fruit, wat uiteindelijk heeft geleid tot gevolgen voor de maatvoering en de schilkwaliteit. Zo hebben we veel minder fruit gehad met een gewicht van meer dan 250 gram. Om het gewas te beschermen tegen naoogstproblemen vanwege die ongewone regenbuien, moesten er enkele gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en dat verminderde dan weer de hoeveelheid residuvrij fruit."

Kalya stelt dat de hogere tarieven voor verzending over zee het exporteren van producten naar sommige markten in de toekomst moeilijker zullen maken. "De Indiase granaatappel staat bekend om zijn unieke kleur en smaak. Consumenten uit Azië, Europa en Noord-Amerika houden van ons fruit. Het vruchtvlees is donkerrood en sappig. Het heeft zachte en kleinere pitjes in vergelijking met granaatappelen van andere herkomstlanden. De smaak is zoet en een klein beetje zuur en dat maakt onze granaatappel elk seizoen populairder. De enige echte uitdaging is om het fruit over zee bij de consument te krijgen, aangezien de tarieven met 300 à 400% zijn gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Het wordt dus erg moeilijk om het fruit de komende seizoenen te exporteren."

De hogere vrachttarieven hebben invloed op de planning voor de komende oogst. Het bedrijf is voorzichtig geworden met verzendingen van grote volumes. "De coronasituatie is nu grotendeels verbeterd en er zijn geen logistieke uitdagingen in dat perspectief, maar een tekort aan containers en hogere zeevrachttarieven naar alle havens van bestemming leiden tot lagere exportcijfers. Gezien de huidige toestand verwachten we dat de tarieven nog meer zullen stijgen en daarom zijn we terughoudend om grote exportvolumes te plannen voor de tweede helft van het seizoen", besluit Kalya.

Voor meer informatie:
Amit Kalya
Kalya Exports
+91 9890673321
amit@kalyaexports.com 
www.kalyaexports.com 

Publicatiedatum: