Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Susi Bonet, Cambayas: "We verwachten 20% minder Mollar-granaatappelen"

Begin granaatappelseizoen in Spaanse Elche en einde van prima vijgenseizoen

De eerste Acco-granaatappelen zijn weer geplukt in Elche, het belangrijkste teeltgebied voor dit fruit in Spanje. "Deze week beginnen we met de afzet", vertelt Susi Bonet van de verkoopafdeling van de coöperatie Cambayas. "We hebben gewacht tot de granaatappelen het juiste niveau van zoetheid, smaak en maatvoering behaalden, want dat is essentieel aan het begin van het seizoen als we willen bereiken dat de consument een tweede en een derde keer granaatappelen op zijn aankooplijstje zet", zegt ze.

Volgens de salesmanager van deze telersvereniging uit Alicante blijft het areaal in Elche en omgeving stabiel en zal de opbrengst naar verwachting vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. In de tweede week van september gaat dan de oogst van het ras Valenciana van start, en in oktober, van Wonderful en vooral van Mollar.


Acco-granaatappelen van Cambayas

De schil en het vruchtvlees van de Mollar-granaatappelen zijn iets lichter van kleur en de pitjes zijn wit en eetbaar. Mollar is het meest geteelde ras in de streek rond Elche en heeft er een beschermde oorsprongsbenaming: BOB Granada Mollar de Elche. "We verwachten dit jaar 20% minder Mollar-granaatappelen als gevolg van de regen tijdens de vruchtzetting. Veel bloesems zijn daardoor op de grond gevallen", vervolgt Susi Bonet.

Op de Europese markt zijn er momenteel weinig granaatappelen te vinden en daar kan Spanje nu zeker van profiteren. "We gaan onze afzet van Acco-granaatappelen op Europa richten, terwijl we met de Valenciana’s ook verre markten zoals Canada en de Verenigde Arabische Emiraten gaan opzoeken."

Prima vijgenseizoen loopt ten einde
Ten laatste volgende week komen de laatste vijgen van het seizoen van deze coöperatie op de markt. "Het is een redelijk goed vijgenjaar geweest. De opbrengst lag zo’n 25 à 30% hoger dan vorig jaar en we hebben ook onze eerste biologische vijgen geoogst."

"De vraag naar vijgen neemt elk jaar toe vanwege hun smaak en voedingseigenschappen en een prima seizoen met vijgen van uitstekende kwaliteit zal zeker een mooie bijdrage leveren aan deze stijgende trend", besluit Susi Bonet.

Voor meer informatie:
Susi Bonet
Cambayas Coop.V
+34 966637588
susi@cambayas.com
www.cambayas.com

Publicatiedatum: