Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nick Bakelaar (Spot): "Lagere producties in Egypte en Spanje na overaanbod vorig seizoen"

"Jaarrond zoete aardappelen uit de VS tot de nieuwe oogst uit de grond komt"

Tholen - Het zoete aardappelseizoen vanuit de Verenigde Staten begint langzaam aan zijn einde te komen voor de huidige oogst. "Vanuit sommige velden zijn we gestopt met exporteren met het oog op kwaliteitseisen en richten we ons met die oogst alleen nog op lokale verkopen. Wel hebben we nog genoeg velden staan om te exporteren en dus verwachten we weer jaarrond USA zoete aardappels te hebben tot de nieuwe oogst weer uit de grond komt", vertelt Nick Bakelaar van Spot.

"We hebben een paar weken behoorlijke droogte gehad, maar gelukkig is er de afgelopen twee weken weer voldoende regen gevallen, wat goed is voor de oogst. De droogte die we vorig jaar hebben gehad is vooralsnog niet te verwachten, maar vorig jaar was die er dan ook pas half augustus", constateert de producent. "Verder zijn we volledig in het seizoen met de telers in Argentinië wat behoorlijk goed loopt. We hebben hier een grote verandering gedaan in opslag, curing en rooien waardoor de aardappelen kwalitatief beter zijn na het overzees exporteren. Hierin verwachten we ook zeker nog door te blijven gaan tot eind augustus."

"Halverwege augustus zal ook traditiegetrouw Egypte voor de deur staan, waar een enkele teler volgende week al de eerste containers op het water zal hebben. Ik verwacht dan ook zeker wel dat de eerste verse Egyptische zoete aardappelen weer begin augustus op de markt beschikbaar zullen zijn. Opvallend is wel dat er voor komend seizoen vanuit Egypte minder is gepland doordat er vorig jaar simpelweg te veel was gepland en er heel veel verloren is gegaan doordat de kwaliteit achteruit liep", vertelt Nick.

"Dit is toch ook weer hetzelfde beeld vanuit Spanje, wat we gaan verwachten eind augustus. We verkopen nu al lokaal vanuit onze farm in Spanje. We hebben behoorlijk geïnvesteerd in nieuwe curing-cellen in Spanje wat de kwaliteit zal doen bevorderen en uiteindelijk een langere levensduur voor de Spaanse zoete aardappel zal betekenen. Ook afgelopen jaar hebben we een behoorlijk verlies gezien in de oogst doordat er gewoon teveel geteeld was. Er wordt nu dan ook zeker verwacht dat er minder Spaans product beschikbaar zal zijn. Wel verwachten we, door de nieuwe curing-cellen, dat we het seizoen t/m maart kunnen voorzien van goede zoete aardappels."

Voor meer informatie:
Nick Bakelaar
Spot
ABC Westland 128
2685 DB Poeldijk
+31 (0)174 470 105
nick@spot.farm    
www.spot.farm