Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teleurstellend Zuid-Afrikaans avocadoseizoen

"Het Zuid-Afrikaanse avocadoseizoen is nogal teleurstellend verlopen," zegt de voorzitter van de South Africa Avocado Growers Association, Clive Garrett. "De opbrengst is lager dan verwacht en de huidige oogst wordt nu geschat op 16 mln exportkartons van 4 kg."

"De lager dan verwachte oogst wordt toegeschreven aan drie factoren," vervolgt hij. "Het is een off-jaar, de kou in september heeft de bloei aangetast en daardoor was er een lagere vruchtzetting en de overvloedige regens in januari en februari hebben ook een rol gespeeld."

Op de Europese markt had de Zuid-Afrikaanse avocado-export het moeilijk gezien het grote aanbod van Peru.

"Er is veel windschade op de avocado's die op de lokale markt zijn," merkt Ricardo Kotze, avocadospecialist van Botha & Roodt op de markt van Johannesburg, op, met wat hagelschade op Pinkertons vorig seizoen. Verwacht wordt dat de hagel van begin juni rond Nelspruit de oogst van volgend jaar zal aantasten, omdat de bloemen eraf zijn geslagen.

Binnenlandse vraag naar kleine maten sterkste ooit
"Op de markt van Johannesburg is het avocado-aanbod ten minste 50% lager dan vorig jaar," zegt Ricardo, en het fruit is kleiner, ondanks de aanvankelijke verwachtingen van grotere afmetingen als gevolg van de goede regenval in de zomer.

"Gelukkig is er een enorme vraag naar pakjes van een kilo en de vraag naar kleine aantallen is beter dan ooit. Dit jaar is er een sterke markt voor de maten 22, 24, 26, tot en met 28. In het verleden waren de maten 16 en 18 erg populair, maar dit jaar zien we dat telers 10 stuks en 12 stuks verpakken voor de losse verkoop en vervolgens veel zakken van een kilo."

Hij wijst erop dat de verpakkingskosten en de arbeidsvereisten voor zakken van 1 kg lager zijn dan voor het verpakken van kartons; er zijn avocadotelers die hun personeel in verpakkingsstations hebben moeten inkrimpen vanwege Covid.

Daarbij komen de problemen in de havens en de verstoringen in de scheepvaart (de meeste avocado's worden geëxporteerd vanuit Kaapstad). "En er zijn telers die niet verpakken voor de export of voor de lokale markten, wat jammer is," zegt Ricardo.

"We zouden hier op de markt meer dan 30.000 kartons moeten hebben. Op dit moment verpakken we tussen de 10.000 en 20.000 kartons. Ik verwacht dat de hoeveelheden in de komende weken zullen toenemen als de oogst van KwaZulu-Natal begint binnen te komen. Ik heb begrepen dat hun oogst er zeer goed uitziet."

Ricardo merkt op dat de telers in KwaZulu-Natal de exportmarkt nauwlettend in de gaten houden om te bepalen wanneer zij met verpakken kunnen beginnen; de regio is van oudsher een laat gebied dat zijn fruit kan laten hangen. Gezien de huidige situatie op de exportmarkt zouden zij kunnen besluiten dat te doen.

De huidige binnenlandse prijs van € 0,95 kg ligt ruim boven de prijs van de afgelopen drie seizoenen.

Publicatiedatum: