"Met eigen teelt, koeling, sortering en verpakking kunnen we klanten jaarrond van Hollands hardfruit voorzien"

Fotoreportage nieuwbouw Van Ossenbruggen Fruit

Tholen - Een traditionele fruitpachter, zo omschrijft Kees van Ossenbruggen het hardfruitbedrijf dat hij samen met zijn broer Jan en zus Jetty runt. Een bezoekje aan het pand geeft een goede impressie wat daar achter schuil gaat. Afgelopen jaar breidde het bedrijf uit Ingen het bestaande bedrijfspand uit met een moderne sorteer- en verpakkingsruimte en kantoor van 5.500 m2. Met deze state-of-the-art koel- en verpakkingsfaciliteiten is Van Ossenbruggen Fruit in staat om haar klanten het hele jaar van Hollandse appelen en peren te voorzien.

"We hebben vooraf enorm goed nagedacht over de routing en functionaliteit. Als je maar duidelijk bent, dan kom je nadien ook niet voor verrassingen te staan. Alles werkt dan ook super. Het pand is met oog op de toekomst gebouwd", vertelt Kees. Naast de bestaande verpakkingslijn werd een nieuwe Greefa-sorteerlijn met zowel inwendige als uitwendige sortering in de nieuwe hal geplaatst. Dutch Filtration zorgde voor de waterzuiveringsinstallatie, compleet met ondergrondse leidingen.

Uniek is ook de fustopslag achterin het gebouw. Deze fustopslag heeft een vrije overspanning van maar liefst 50 meter breed, zonder tussenkolommen. Aan de voorzijde van het gebouw heb je zicht op het nieuwe kantoor met facilitaire en sanitaire ruimten. Op de eerste verdieping bevindt zich een grote vergaderruimte met balkon waarin je ruim zicht over de boomgaarden van Van Ossenbruggen Fruit hebt.

"Vanouds hebben wij de teelt, handel, bewaring, sorteren en verpakken en afzet van hardfruit gecombineerd. Voor ons werkt dat ideaal, omdat wij ten eerste precies weten wat er zich in de teelt afspeelt en daarnaast vinden onze retailklanten het een pre om direct bij de bron te kopen", vertelt Kees. De 90 hectare eigen teelt is bij Van Ossenbruggen keurig verdeeld over appelen en peren, waar rassen, zoals Elstar, Jonagold, Conference, Lukassen, Triomphe de Vienne en Gieser Wildeman worden geteeld.


Kees en Jan van Ossenbruggen

Naast de eigen teelt koopt het bedrijf veel fruit 'op het hout' om een buffer te hebben gedurende het seizoen. De appelen zet Van Ossenbruggen voornamelijk af op de binnenlandse markt, de peren vinden hun weg door heel Europa, met name bij de retailketens. "In onze 58 cellen kunnen we 10 miljoen kilo fruit koelen. Zo bieden we dit jaar nog zeker tot medio juli Hollandse Elstar aan. Daarmee zijn we een ideale partner voor de retail", vertelt Kees. "En laten we wel zijn, met een productie van 110 tot 130 miljoen kilo is de Elstar met afstand de nummer 1 appel in Nederland. Daar zijn we trots op. Daarom hadden we ook graag gezien dat de 'Elstar, altijd raak-campagne' een vervolg had gekregen."

Al 25 jaar is Van Ossenbruggen met haar afzet gericht op het retailkanaal en de moderne groothandels. Sinds vier jaar is de eigen teelt PlanetProof-gecertificeerd. "Voor ons vergde dat niet zoveel aanpassingen. We zijn al jaren in de weer met bloemenstroken, insectenhotels, emissie-arme spuiten. Dus we voldeden in feite al aan de gestelde normen. Ook dat we bij andere telers kopen is zoveel mogelijk PlanetProof-gecertificeerd, al blijft dat natuurlijk een beslissing van de teler zelf. Wij benadrukken wel bij de telers dat ze de noodzaak inzien om een 'garantiebewijs' bij hun product te leveren."

De toekomst van het fruitbedrijf ziet Kees met vertrouwen tegemoet. "Ons voordeel in de Betuwe is dat we de beschikking hebben over oppervlaktewater om te beregenen en hier in Ingen is de grond vanouds enorm geschikt voor de fruitteelt. Aan ons de taak om een eerlijk en duurzaam product te telen dat het vertrouwen van de consument heeft, zodat die het Nederlandse fruit altijd op 1 zet. Immers, als de Europese oogst groot is en de kwaliteit is matig, dan hebben we daar allemaal last van. Wanneer we een betrouwbaar product telen dat aan de wensen van de consument voldoet, ben ik ervan overtuigd dat we de consumptie van Hollands hardfruit kunnen vergroten."

"Daarom vind ik het ook zo spijtig dat er zoveel Elstar- en Jonagold mutanten zijn. Die uiterlijke kenmerken van die mutanten zijn vaak goed, maar soms laat de smaak te wensen over. Dat kunnen we ons niet permitteren. Wij zetten bij onze eigen teelt in op de Elshof Elstar", aldus Kees. "Dit seizoen waren de kwaliteitsverschillen in de appelen groot, zo waren de appelen van de onberegende percelen een stuk zwakker. De kwaliteit van de peren is tot op heden goed geweest."

 

Vooruitblikkend op het nieuwe seizoen is Kees positief gestemd. "Deze week ben ik een rondje wezen doen en ondanks het koude en natte voorjaar zien de knoppen en bloemen er sterk uit. Maar we zijn afhankelijk van het klimaat. Nachtvorst, droogte en zonnebrand, maar ook bacterievuur, de perenbladvlo en schildwants blijven serieuze bedreigingen. Maar ondanks dat slagen we er in om tot in juli Elstar en het jaar rond Conference te leveren. We hebben niet alles in eigen hand, maar door zelf te telen, koelen, sorteren, verpakken en te verkopen, houd je wel de keten in eigen beheer."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken

Voor meer informatie:
Van Ossenbruggen Fruit
Bulksestraat 1
4031 JW Ingen
+31 (0)344 601 968
kees@ossenbruggenfruit.nl
www.ossenbruggenfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven