Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afzet Colombiaanse avocado's getroffen door wegprotesten

"Het avocado-areaal groeit met het jaar," zegt Baptiste Kervyn, directeur van Green SuperFood Colombia. "Er zijn echter twee factoren die op korte termijn van invloed zijn op de beschikbaarheid." Deze hebben te maken met de zware regenval in aocadoteeltgebieden in het eerste kwartaal, waardoor het fruit nog steeds in de bomen hangt in plaats van dat het twee tot drie weken geleden al geoogst kon worden. Daarnaast zijn er in Colombia protesten waar de logistieke routes al de hele maand hinder van ondervinden. 

Van maart tot mei zijn de avocado's voornamelijk afkomstig uit 'el Eje Cafetero', dit is de regio waar van oudsher koffie wordt geteeld. Vanaf volgende maand tot en met juli zullen de avocado's afkomstig zijn uit Antioquia, een noordelijker gelegen regio. 

Noord-Amerikaanse markt
De vraag naar Colombiaanse avocado's in Noord-Amerika vormt een uitdaging, aangezien deze markt grotendeels wordt gedekt door lokaal, geteelde Californische en Mexicaanse avocado's. "Er is maar weinig ruimte voor avocado's uit andere herkomstgebieden de komende weken," zegt Kervyn. 

Dat gezegd hebbende is het wel zo dat de avocadoconsumptie in Noord-Amerika hoog is. Om deze consumptie verder aan te jagen, lanceerde Green Superfood onlangs een nieuwe lijn bewerkt avocadopulp en guacamole, bestaande uit zowel verse als diepgevroren producten. Het bedrijf breidt hiermee niet alleen haar bereik uit maar streeft hiermee ook twee interne doelstellingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid na, in dit geval het terugdringen van voedselverspilling. "Door een deel van het verse fruit dat niet aan exportstandaarden voldoet te verwerken tot bewerkte producten breiden we ons assortiment gezonde levensmiddelen uit en kunnen we onze duurzaamheidsdoelstellingen sneller verwezenlijken," legt Kervyn uit. 

Prijzen dalen
Dit alles betekent wel dat de prijzen dalen. Herrera voegt eraan tot dat de Vereniging van Hass-avocadotelers in Peru exporteurs al heeft gewaarschuwd voor prijsdalingen. 

"De maten vormen ook een probleem. De prijzen voor de meest gangbare maten blijven dalen. De prijzen voor kleine tot middelgrote maten zullen binnenkort de bodem bereiken, maar waarschijnlijk sneller herstellen dan de prijzen voor grote maten. De maten 18-20 doen het in dit opzicht wat beter. Toch zal de markt vanaf week 20-22 last krijgen van de aanvoer van Peruaans product," zegt Kervyn. "Tenzij er gecoördineerde promotionele inspanningen worden gedaan in de retail zal de markt voor Colombiaanse avocado's er aan het begin van de zomer somber uitzien."

Voor meer informatie: 
Marcela Herrera
Green Superfood
+57 317 662 2450
contacto@greensuperfood.co   
www.greensuperfood.co 

Publicatiedatum: