Ruan van der Westhuizen – Macview

"Het is beter om zowel avocado's als macadamia's in ons assortiment te hebben"

In het Kiepersol-gebied in het Zuid-Afrikaanse Mpumalanga is de avocadoteelt sterk ontwikkeld. Voor de telers in dit gebied heeft de seizoensoverlapping met Peru geleid tot strategieën om onder die lange overlapping uit te komen.

Macview is een macadamiateler die zich steeds meer is gaan toeleggen op avocado's.

De gemberoogst van Macview begint nu. Het gemberseizoen van vorig jaar was uitzonderlijk in de twintig jaar dat ze het telen, maar ze verwachten dit jaar geen herhaling van die snel stijgende prijzen, zegt Ruan van der Westhuizen, financieel en marketing manager bij Macview.

Hun avocado-oogst begon vroeg dit jaar, wat mooi samenviel met een lege Europese markt. Het vroege seizoen voor Zuid-Afrikaanse avocado's in Europa is erg goed geweest, tot de gebruikelijke komst van Peruaanse avocado's.

"Op dit moment wachten we tot de grote hoeveelheden zijn uitgewerkt, tot week 26 of 27 en dan hervatten we de Hass-oogst," legt Ruan uit. Hass maakt meer dan de helft van hun avocado's uit en ze hebben de afgelopen drie seizoenen een sterke groei doorgemaakt. "We zien dit jaar weer een sterk seizoen en we zijn erg tevreden met de kwaliteit."

Macview avocado's in koelopslag

Op weg naar meer directe marketing
Westfalia en The Fruit Farm Group South Africa verhandelden het grootste deel van hun avocado's in Europa. "Ons doel is om ons te positioneren om nichemarkten te bedienen. Momenteel hebben we enkele klanten in Italië en Nature's Pride in Nederland, Rusland en het Midden-Oosten. We willen zeker meer van onze avocado's zelf op de markt brengen en daar groeien we naartoe."

In Rusland zet Macview hun groene avocado's direct aan de retail af, vanaf volgend seizoen onder het Macview merk. Het is een groeiende markt voor avocado's en een goede afzetmarkt voor groene avocado's die tijdens de weken van hoge Peruaanse activiteit niet naar Europa worden verladen.

Het Macview avocado-opslagstation in Kiepersol heeft een capaciteit van 600.000 kartons (foto's geleverd door Macview)

In hun Macview verpakkingsstation verpakken ze zowel hun eigen avocado's als die van een aantal andere telers. "Er wordt meer avocado geteeld om ons heen, dus er is veel ruimte om onze verpakkingsservice uit te breiden naar meer telers in het Kiepersol gebied. Dit is onderdeel van onze strategie, om de hele keten van teelt tot verpakking en marketing te volgen."

Ze zijn druk bezig met het planten van Lamb Hass om het avocadoseizoen te rekken tot ten minste oktober en in de warmere, lager gelegen gebieden van Kiepersol, die traditioneel meer geschikt zijn voor macadamia's, voeren ze proeven uit met Carmen Hass om hun begindatum te verschuiven.

Jonge Lam Hass bomen worden uitgeladen voor aanplant

Uiteenlopende vooruitzichten
De inputkosten voor avocado's zijn hoger dan voor macadamia's, die over het algemeen op meer marginale gronden worden geplant, maar het avocadotonnage is aanzienlijk hoger per ha dan dat van macadamia's.

Na een aantal jaren waarin de opbrengsten van macadamia's hoger waren dan die van avocado's, is dit een jaar waarin avocado's naar verwachting beter zullen presteren en wel om een aantal redenen.

"In de regio Kiepersol blijven macadamia's favoriet omdat we met avocado's in het kielzog van Peru vallen, maar naar mijn mening heeft het veel zin om zowel avocado's als macadamia's in je assortiment te hebben."

De wisselkoers heeft een dramatisch effect op de exportopbrengsten, vooral wanneer een oogst kleiner is.

Avocado's worden meestal in euro's verhandeld (ook in de handel met Rusland), terwijl de Zuid-Afrikaanse macadamia's vooral naar China worden geëxporteerd, een handel waarbij de prijzen in Amerikaanse dollars worden vastgesteld.

Vorig jaar was de macadamiaoogst gering, maar de koers van de Rand-USDollar (en een geringer aanbod) compenseerden dat ruimschoots. Als gevolg van de lockdown is er echter een overschot aan macadamia's ontstaan terwijl de prijzen niet zijn gestegen en de Rand de afgelopen maanden 35% sterker is geworden ten opzichte van de US-dollar. De koers van de euro ten opzichte van de Rand is de afgelopen drie jaar stabieler gebleven, wat voor de avocadohandel dit seizoen een echt voordeel is.

Voor meer informatie:
Ruan van der Westhuizen
Macview
+27 76 137 9960
ruan@macview.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven