Peter Völkel:

"Regionaliteit breidt zich nu steeds meer naar Zuid-Duitsland en binnenkort ook heel Duitsland uit"

In het Knoblauchsland in Nürnberg loopt de oogst van kasgroenten op volle toeren. Er worden wekelijks tonnen tomaten, komkommers en dergelijke gewassen op de markt gebracht. "De oogst evenals de verkoop ontwikkelen zich ongeveer volgens plan", zegt Peter Völkel, eigenaar van het gelijknamige groententeeltbedrijf, die zijn tomaten en (snack-)komkommers zowel via Franken Gemüse alsook in eigen regie verkoopt.

Onlangs werden de eerste trostomaten van het bedrijf geoogst. "De tomaten worden over het algemeen in week 3 en week 4 geplant, waardoor ze circa 12-13 weken later oogstrijp zijn. De eerste partijen van dit jaar hebben we in week 15 - ongeveer net zoals vorig jaar - op de markt gebracht."


Tegenwoordig teelt de familie Völkel in het hart van het Knoblauchland op in totaal 24.500 m2 groenten in kassen. "We oogsten momenteel wekelijks circa 15 tot 20 ton snackkomkommers en daarnaast tussen de 10 en 15 ton tomaten." 

Komkommerprijzen op hetzelfde niveau vals vorig jaar
De komkommeroogst begint daarentegen bijna twee maanden vroeger. Peter: "Eind februari konden we de eerste snackkomkommers van dit seizoen oogsten. Qua prijs liggen de komkommers dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar", aldus de teler. Duitse komkommers zijn nog steeds zeer populair onder de consumenten. "Regionaliteit was echter tot 5-6 jaar geleden iets meer op Bayern gefocust. De bedrijven zijn echter allemaal gegroeid, waardoor regionaliteit zich nu eerder uitbreidt naar Zuid-Duitsland en in de komende jaren naar heel Duitsland."


De tuindersfamilie Völkel

Co2-belasting
Ondanks de aanhoudende coronaproblematiek en de uitdagingen in de kassenteelt ziet Peter de toekomst optimistisch tegemoet. "We zijn met ons rassenprogramma bij beide groentensoorten goed voorbereid. Maar natuurlijk treft de onlangs ingevoerde Co2-belasting ons net zo zeer als andere telers. De groentenprijzen zullen in de komende jaren noodgedwongen stijgen", vervolgt hij. "Momenteel hebben we nog voldoende voorraden aan bemesting en verpakkingsmaterialen. Dat zou momenteel reeds 20 procent duurder zijn."  

De precieze uitwerkingen van de nieuwe regeling zal men volgens Peter echter pas vanaf volgend jaar merken. "We hebben het ons simpelweg tot opgave gemaakt om het thema duurzaamheid zinvol in onze dagelijkse bedrijfsprocessen te implementeren. Door de aanschaf van een blokverwarmingscentrale kunnen we de stroomkosten verlagen en tegelijkertijd warmte opslaan, zo kunnen we onze installaties zo effectief mogelijk gebruiken."

Een bedrijfsaanpassing zou voor de groententeler eveneens in aanmerking komen. "Snackkomkommers vormen de basis van ons bedrijf, we zullen echter naar behoefte nieuwe groenten - zoals cocktailtomaten, paprika's en aubergines - in het aanbod opnemen en nieuwe kassen bouwen. Daarom zijn we nu op zoek naar nieuwe grond om ons productaanbod uit te breiden."

Voor meer informatie:
Völkel Gemüsebau
Peter Völkel
Kriegerlindenstr. 22
90427 Nürnberg
+49 (0)0911 34 69 47
kontakt@voelkel-gemuesebau.de 
www.voelkel-gemuesebau.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven