Italië kent abnormaal courgettejaar

“Voor courgettes is het een abnormaal jaar, zowel wat betreft de teelt als de afzet. Tot half februari waren de weersomstandigheden niet gunstig voor de groei, maar nu lijkt het erop dat de hoeveelheden toenemen. Het probleem is dat de markt niet goed reageert. Wat de prijzen betreft zitten we ongeveer 40% lager en de vraag is gehalveerd in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode”, zegt Guido Scarsella van Coop Garibaldi Terracina (Latina).

De courgette wordt nog steeds veel geconsumeerd door Italianen die, afhankelijk van het gebied, verschillende voorkeuren hebben. In Lazio en Toscane wordt de voorkeur gegeven aan de romanesco courgette, terwijl in West-Italië de voorkeur wordt gegeven aan lichte courgette en in het oosten aan donkergroene courgette.

“Dit jaar hadden we te maken met een markt die te lijden had onder de aanwezigheid van buitenlandse gewassen. Hierdoor daalden de vraag en de prijzen. Dit werd versterkt door de paasvakantie.”

Dit jaar viert coöperatie Garibaldi haar 54-jarig bestaan en telt 12 leden die allen werkzaam zijn in de gemeente Terracina, in de provincie Latina. Het totale areaal dat bestemd is voor groenten, bedraagt iets meer dan 20 hectare. Er wordt zowel in de vollegrond als in kassen geteeld. Het belangrijkste gewas van de coöperatie is courgette, die het hele jaar door wordt geteeld, verwerkt en afgezet.

Het courgetteseizoen beslaat dus 12 maanden, met een teeltschema dat is verdeeld in 40% Romanesca, 40% lichte en 20% donkergroene courgettes. De courgettes worden in de periode eind september/begin oktober tot juni onder glas geteeld, terwijl ze in de zomermaanden in de vollegrond worden geteeld.

In de zomer zijn tomaten de belangrijkste teelt, maar daarnaast worden ook komkommers, aubergines, paprika's en meloenen geteeld. De voorjaarsgewassen omvatten naast courgette, ook aardbeien en asperges.

“Wij werken grotendeels op nationale schaal en leveren onze groenten voor 70% aan de markten en detailhandel van Noord-Italië. Aangezien wij onze commerciële relaties met het laatstgenoemde kanaal willen uitbreiden, zijn wij van plan de teeltgebieden uit te breiden, zodat wij een breder en concurrerender aanbod kunnen garanderen.”

“Wij zijn zeer tevreden over de courgettebloemen die wij inclusief de steel aanbieden. Veel telers beschouwen dit gewas als tijdverspilling. Voor Coop Garibaldi is het echter belangrijk de waarde hiervan te verhogen, omdat het een artikel is dat ons veel commerciële voldoening geeft en bovendien 15% van onze omzet uitmaakt.”

Respect voor het milieu ligt alle leden van Garibaldi, die telen volgens een systeem van geïntegreerde bestrijding, na aan het hart. Een cruciaal aspect van de teelt is de natuurlijke bestuiving, die plaatsvindt met behulp van hommels.

“Versheid en kwaliteit vertegenwoordigen de toegevoegde waarde van de door de coöperatie geteelde gewassen. Ze worden vroeg in de ochtend geoogst, waarna de groenten worden verwerkt en verpakt en vervolgens via koeltransporten worden verzonden. De kwaliteit wordt voortdurend gecontroleerd, dankzij de analyses die dagelijks worden uitgevoerd. Voor de toekomst streven wij naar gewasdiversificatie en dus naar uitbreiding van het areaal en ook naar het aangaan van nieuwe commerciële partnerschappen”, besluit Scarsella.

Voor meer informatie:
Guido Scarsella 
Cooperativa Agricola G. Garibaldi
Via Monticchio 36
04019 Terracina (LT) -Italië
+39 0773 702141
+39 328 6059814
info@garibaldicoop.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven