“Murcia zou momenteel over 30% meer paprika's moeten beschikken”

In april heeft de regio Murcia het stokje overgenomen van de provincie Almería in de Spaanse paprikateelt. Maar de vertraging die de oogst in Murcia heeft opgelopen door de slechte weersomstandigheden valt samen met een aanzienlijke vermindering van de opbrengst van de lange cyclus gewassen in Almería, die nu hun laatste weken ingaan. En als het aanbod afneemt, stijgen de prijzen.

"De prijzen zijn al een paar weken niet meer normaal te noemen", bevestigt Ángel Izquierdo, manager van Soltir, een bedrijf uit de regio Murcia. "In Murcia lopen we nu al 20 à 30 dagen achterop vanwege het weer en in Almería komt het seizoenseinde er versneld aan, zodat er een aanbodtekort ontstaan is. Een kloof die we momenteel nog altijd niet hebben kunnen dichten", benadrukt hij.

Ángel legt uit dat het einde van de teelt in Almería altijd goed heeft aangesloten bij de start van het seizoen in Murcia. Met uitzondering van dit jaar dus en met het weer als spelbreker. "Murcia zou momenteel over 30% meer paprika's moeten beschikken. Het is echt geen gemakkelijk jaar met dit onstabiele weer. Het rijpingsproces van de paprika's is helemaal in de war geweest", legt de manager uit. "Maar nu verwachten we toch dat alles weer in z’n plooi zal vallen de komende dagen en weken."

Ángel verwacht immers dat er over ongeveer twee weken weer normale volumes zullen worden geoogst in de regio, waar ze nog maar sinds twee weken ook gekleurde paprika's beschikbaar hebben. "Maar dat zijn dus helaas niet de hoeveelheden die we graag hadden gezien", merkt hij op.

Grote maten in overvloed, weinig product voor de flowpacks
Al heeft het weer van de afgelopen maand zijn weerslag gehad op de opbrengst én de prijzen, die momenteel tussen de € 1,50 en € 2 per kilo liggen, het heeft geen invloed op de kwaliteit van de paprika’s, zo benadrukt Ángel. "Kwaliteitsproblemen zijn er niet echt, maar de maatvoering is toch anders dit jaar", zegt hij.

Problemen met de vruchtzetting als gevolg van het slechte weer heeft voor een toename gezorgd van grote kalibers. Er hangen minder paprika’s aan de planten, maar die groeien wel groter uit.

Ángel Izquierdo, manager van Soltir

"Zo is er veel product voorhanden om los te verkopen en minder voor in de flowpacks. Supermarkten hebben graag paprika's die passen in de flowpacks van 500 gram, maar het is nu soms echt wel moeilijk om de juiste middelgrote maten voor dit formaat te vinden."

Toename areaal California paprika
Soltir heeft er dit jaar voor gekozen om het areaal California paprika’s uit te breiden. Die vertegenwoordigen nu 60% van de 400 hectare die het bedrijf bestemt voor de paprikateelt, terwijl de overige 40% voorbehouden is voor de variëteit Lamuyo. Soltir, sinds 2003 ook erkend als een telersorganisatie, is al druk bezig met de afzet. "Het grootste deel van onze productie gaat nog naar de veiling, maar we doen ook wat export naar klanten met wie we in de loop van de jaren relaties hebben opgebouwd", legt de manager uit.

"In Europa is er momenteel een zeer goede vraag naar paprika's", zegt Ángel. "Vorige week sloop er inderdaad wat zenuwachtigheid in de markt, maar ik denk dat dat iedereen nu heeft ingezien dat er productie op komst is en dat de aanvoer verzekerd is."

Voor meer informatie:
Ángel García Izquierdo
Soltir
Autovía San Javier-Murcia, Km 22
30592 San Cayetano (Murcia) - Spanje
+34 968 334 800
angel@soltir.com
www.soltir.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven