Eosta stelt tellers beschikbaar waarmee retailers hun impact kunnen tonen

Kajsa Ollongren blij met bio-avocado die 17,6 liter water bespaart

"Sinds acht uur vanochtend hebben onze biologische avocado's 73.771 liter water bespaard." Dat was de boodschap op een 3 x 5 meter groot ticker-bord dinsdagochtend 16 maart om tien uur bij een guerrilla-actie op het Binnenhof. Volkert Engelsman, directeur van het biologische handelsbedrijf Eosta, deelde ter plekke biologische avocado's uit aan onder andere vicepremier Kajsa Ollongren en SGP-leider Kees van der Staaij om de boodschap te onderstrepen. Eosta heeft de impact op water, klimaat en bodem van diverse biologische producten laten uitrekenen. "Wij maken de cijfers openbaar zodat politiek en consumenten bewust kunnen kiezen. Kies bio – da's logisch", aldus Engelsman.

Kajsa Ollongren.

Eosta heeft onlangs de impact op bodem, water en klimaat (CO2) voor al haar verkochte producten laten uitrekenen. Vanaf vandaag worden de cijfers op de websites www.eosta.com  en www.natureandmore.com  gedeeld in live tickers, die per seconde oplopen. Uit de cijfers blijkt dat de biologische methode voor productie van groente en fruit duidelijke duurzame voordelen biedt ten opzichte van gangbare productie.

Volkert Engelsman met Kees van der Staaij. 

Impact van avocado's
Het is bekend dat de explosieve stijging van avocadoconsumptie zorgt voor waterschaarste in de herkomstlanden. Maar de keuze voor biologische avocado's levert een besparing op van 88 liter water per kilo avocado's ten opzichte van conventionele avocado's. Biologische bodems bevatten meer organische koolstof en werken daardoor als een spons, wat tot 40% waterbesparing oplevert. Bovendien is het grootste deel van Eosta's avocado's afkomstig van telers in Kenia, die vooral regenwater gebruiken. Dat is veel duurzamer dan irrigatie met oppervlaktewater.

Berekeningen
In 2020 verkocht Eosta bijna 3 1/2 miljoen kilo biologische avocado's. Ten opzichte van conventioneel leverde dit een waterbesparing van 126 Olympische zwembaden vol drinkwater, 260 vrachtwagens vol vruchtbare grond, en 300 ton CO2-equivalent aan broeikasgas-emissies. De berekeningen zijn uitgevoerd door Soil & More Impacts, een in Duitsland gevestigde consultancy die gespecialiseerd in ecologische impactanalyses. Soil & More Impacts werkt met rekenmodellen van FAO, de wereldvoedselorganisatie en  CoolFarmtool.

 

Meer transparantie in de winkel
Volkert Engelsman, CEO van Eosta, nodigt winkelketens uit gebruik van de cijfers te maken en zo de voedseltransparantie radicaal te vergroten. "We zullen graag tellers maken voor specifieke afnemers, producten en telers. Foodretailers lijken soms bang voor transparantie. In dit geval is daar geen enkele reden toe. Ik daag supermarkten uit om de consumenten te laten zien wat een keuze voor biologisch betekent voor water, de bodem en het klimaat."

Waarom bio beter presteert
Het verschil wordt veroorzaakt door de zorg van biologische telers voor de bodem en het inspelen op levensprocessen in plaats van chemie. Biologische bodems bevatten meer organische koolstof en hebben een betere structuur, waardoor ze werken als een spons die water vasthoudt. Er zijn ook voordelen voor biodiversiteit, minder vervuiling, betere koolstofbinding in de bodem, minder erosie en uitspoeling, enzovoort. Sinds 1 januari 2020 bespaarde Eosta ten opzichte van het gangbare alternatief ongeveer 40 miljoen kg aarde, bijna 5000 ton CO2e en 800 miljoen liter water. De teller loopt.

Voor meer informatie: www.eosta.com en www.natureandmore.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven