Zuid-Afrikaanse avocadoteler Allesbeste opent verkoopkantoor in Nederland

Normaal gesproken zou nu het Maluma Symposium gehouden worden, dat bezoekers uit de avocadosector naar Tzaneen in Limpopo trekt. Vanwege de Covid-pandemie is het evenement echter  uitgesteld," zegt Donovan Lewis, marketingmanager van Allesbeste. De avocado-oogst is net begonnen en dit seizoen is er veel nieuws, zoals de overname van de marketing van alle avocado's van Allesbeste-boomgaarden plus die van twee andere telers.

"Allesbeste Bemarking zal het seizoen optimaliseren door te oogsten van week 9 tot week 21 en vervolgens weer van week 31 tot week 35. We onderbreken de oogst voor tien weken om minder hinder te ondervinden van de sterke piekaanvoer in Europa," legt Donovan uit. 

Gedurende deze periode zal Avor, het Europese verkoopkantoor in Nederland, avocado's ontvangen van partner-telers in andere herkomstgebieden, waaronder Peru. Op deze manier zijn klanten in Europa verzekerd van een stabiele jaarronde aanvoer van avocado's. 

De eerste Fuerte-avocado's van het seizoen (Foto's: Allesbeste Bemarking)

De eerste containers die Avor zal vermarkten, zijn net uit Tzaneen naar Kaapstad vertrokken met de eerste Greekskin-avocado's van het seizoen. De CA-containers worden in Tzaneen verzegeld en pas weer geopend door de afnemer op het noordelijk halfrond, om container-transport vanuit de koelhuizen in Kaapstad te vermijden. De procedure vereist een zorgvuldige planning maar dat was het bedrijf al gewend te doen met haar eigen avocadoras Maluma (waaruit de helft van haar oogst bestaat). Dit jaar zullen ze dit met al hun avocado's doen. 

Vanaf dit jaar is hun bedrijf Avor, in Poeldijk, verantwoordelijk voor de verkoop in Europa en het VK, hetgeen onderdeel uitmaakt van hun strategie om de keten tussen boomgaard en consument te verkorten door middel van efficiëntieverbetering, om zo betere inkomsten te genereren. Het fungeert als een alternatief consolidatiepunt voor Kaapstad.

Een vrachtwagen verlaat Tzaneen en gaat op weg naar Kaapstad met een CA-container vol avocado's

“De reden waarom we dit momenteel zo doen, is omdat een verkoopkantoor dat zich dichtbij de markt bevindt een veel beter inschatting van de markt kan maken," legt Donovan uit. Het bedrijf is tot de conclusie gekomen dat de marketing van avocado's herzien moet worden vanwege de opkomst van avocadoproducerende landen en de groeiende beschikbaarheid. 

Allesbeste Nursery, dat zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling, is verantwoordelijk voor het ras Maluma. "Er zitten veel nieuwe rassen aan te komen, waarvan we proefpercelen hebben aangeplant."


Vooruitzichten nieuwe avocadoseizoen veel beter
Vorig jaar was een lastig jaar voor Zuid-Afrikaanse avocadotelers, die vanwege de droogte veel kleine maten oogstten en het op de Europese markt op moesten nemen tegen de enorme aanvoer uit Peru. De problemen werden nog verergerd door de vertragingen in de haven van Kaapstad als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Dit jaar viel er daarentegen volop regen en de Tzaneen Dam overstroomt zelfs. 

"De maten van ons fruit zijn dit jaar uitstekend. We zijn altijd een beetje voorzichtig om hier zo vroeg al iets over te zeggen maar na een week avocado's te hebben verpakt, kan ik vertellen dat de oogst er prima uitziet. We zullen een hoger verhandelbaar percentage hebben dan vorig seizoen."

Hun voornaamste doel is volgens Donovan zo 'aerodynamisch' mogelijk worden. "Dit is een logische stap om kansen die zich voordoen voor onze telers en onszelf te centraliseren."Voor meer informatie: 
Donovan Lewis
Allesbeste Bemarking
Tel: +27 15 307 3076
Email: donovan@allesbeste.com

Nico Spruijt
Avor B.V.
Tel: +31 174 479 270
Email: nico@avor.farm

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven