Ideeënwedstrijd 2020/2021

Oog voor biodiversiteit in de bananen- ananasteelt in Costa Rica en Dominicaanse Republiek

Dertig projecten zijn in de prijzen gevallen bij de Ideeënwedstrijd voor Biodiversiteit 2020-2021, georganiseerd door het Van Boer tot Bord-programma (Del Campo al Plato – CAP), dat tot doel heeft de biodiversiteit een plaats toe te kennen in de teelt en waardeketen van bananen en ananas in de Dominicaanse Republiek en Costa Rica. De wedstrijd kreeg veel respons, met in totaal bijna 100 voorstellen van kleine en grote bananen- en ananastelers in beide landen.

Op basis van deze wedstrijd kunnen 4 thematische assen worden uitgelicht met het oog op een duurzamere teelt die de biodiversiteit respecteert:

  1. Corridors in de teeltgebieden voor de doorgang van fauna: Er worden zones met inheemse bomen en planten aangeplant in of rond het teeltareaal, die voor een verbinding moeten zorgen tussen de verschillende bosgebieden. De fauna wordt gemonitord door middel van camera’s en aan de hand van statistische modellen zullen actieplannen worden opgesteld voor het behoud van de wilde dierenpopulatie.
  2. Hoogwaardige teelttechnologie: Er wordt dronetechnologie gebruikt om percelen en de biodiversiteit in kaart te brengen en om te kijken waar gewasbehandelingen nodig zijn. Ook wordt een app gebruikt om de optimale input te selecteren op basis van de behoeften van de plant, de eisen van de markt en de normen volgens de certificeringen.
  3. Vermindering van de impact van chemicaliën op de biodiversiteit: Er worden biologische filtersystemen geïmplementeerd (Biobed) die punctuele toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen vasthouden en afbreken. Er wordt met organische meststoffen gewerkt om de weerstand van gewassen tegen ziekten en plagen te vergroten door afvalproducten zoals kippen- of paardenmest te mengen met medicinale planten, microalgen of andere materialen.
  4. Meting en vermindering van de water- en koolstofvoetafdruk: Het instrument dat is ontwikkeld door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt gebruikt om de water- en koolstofvoetafdruk te meten. Dit moet het mogelijk maken om bij de teelt efficiënter om te gaan met de watervoorraden en om de impact op het milieu te verminderen.

De telers die als winnaars uit de bus komen zijn onder meer: Chiquita, Del Monte, Dole, maar ook middelgrote bedrijven zoals Costa Rica Fruit Company, Nicoverde, Varcli Pinares, Piñas Cultivadas, Upala Agrícola, Universidad Earth, Yellow Pallets, Agropiñas del Caribe, Rancho Carlos, SAVID Dominicana en telersverenigingen zoals BANAMIEL, ASOPROPIMOPLA, BANELINO en COOPPROBATA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Van Boer tot Bord-programma wordt in de Dominicaanse Republiek uitgevoerd door het ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen en het ministerie van Landbouw, in Costa Rica door het ministerie van Milieu en Energie en het ministerie van Landbouw en Veeteelt. Het wordt ondersteund door het Duitse Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), in opdracht van het Internationale Klimaschutsinitiative van het Duitse federale ministerie van Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid.

Voor meer informatie:
Del Campo al Plato
www.delcampoalplato.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven