Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee jonge Italiaanse ondernemers importeren Indiase bananen

India is het bananentelende land bij uitstek. In 2019 bedroegen de hoeveelheden bijna 30,5 mln ton, dat goed was voor ruim 26% van de alle bananenoogsten in de wereld. Bijna heel de Indiase bananenoogst is bedoeld voor de binnenlandse markt. De export is om die reden nauwelijks ontwikkeld en al helemaal niet naar Europa.

Bron: http://www.fao.org/faostat  

“India is de grootste bananenteler ter wereld, maar het land is er nooit in geslaagd om bananen naar Europa te exporteren. Andere landen als Costa Rica, Colombia, Ecuador en Peru doen dat wel. De belangrijkste buitenlandse markt voor Indiase bananen is het Midden-Oosten”, zegt Leonardo Kabir Chhabra, een jonge Italiaan van Indiase afkomst, die samen met Marco Fiore uit Apulië een eigen bedrijf heeft opgericht.

“Uit enquêtes die in India zijn afgenomen, is gebleken dat de geringe exportmogelijkheden veroorzaakt worden door een aantal factoren. In de eerste plaats beschermt de Indiase wetgeving de telers met een klein bedrijf en het is daardoor niet mogelijk om meer dan 7 hectare tuinbouwgrond te kopen. Ook mogen in sommige staten niet-agrarische bedrijven überhaupt geen tuinbouwgrond kopen."

Een andere reden moet worden gezocht op cultureel niveau. “Om de kosten te drukken, worden er door Indiase telers praktijken toegepast waarbij geen gebruik wordt gemaakt van synthetische meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Dit is een grote verdienste, maar concreet betekent dit dat er biologische tuinbouwpraktijken toegepast worden zonder dat daar studies aan vooraf zijn gegaan. De gewassen zien er vaak niet goed uit en zijn niet goed genoeg voor de Europese markt”, vervolgt Kabir Chhabra.

Ook logistiek is een obstakel. “Indiase bananen zijn lekkerder en zoeter dan degene die momenteel in Europa verkrijgbaar zijn. Dit betekent dat de bananen vroegrijp zijn en dat ze slechts een korte reis kunnen maken, waarbij er constante controle moet worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de keten niet mag worden onderbroken en dat de vochtigheidsgraad optimaal moet zijn. Dit proces heeft de plaatselijke exporteurs angst aangejaagd, waardoor zij worden ontmoedigd om de bananen naar Europa te exporteren.”

Indiase bananen in Italië
Al deze factoren in overweging nemend, besloten Kabir Chhabra en Fiore een Indische banaan te telen die geschikt is voor de Europese markt. Qua uiterlijk is deze gelijk aan andere bananen, maar qua smaak is het een wereld van verschil. Daarbij zijn de bananen van de jonge ondernemers geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen.

Foto gemaakt door Leonardo Kabir Chhabra

“We hebben de plant en de bodem bestudeerd, evenals  het evenwicht tussen de plant en de natuur en de levenscyclus van schadelijke en nuttige insecten die in het plaatselijke ecosysteem aanwezig zijn. Wij hebben een gunstige habitat voor nuttige insecten gecreëerd en een proces geconsolideerd voor de teelt van een banaan die er voor de Europese consument goed uitziet en alle voedingsstoffen bevat die door de bodem en de organische meststoffen worden geleverd.”

“Op 10 februari 2021 kwam onze eerste container met bananen uit India naar Italië en dit is een succes gebleken. Wij gaan er nu alles aan doen om het selectieproces te verbeteren en de hectaren in ons beheer uit te breiden, zodat er op een regelmatige basis Indiase bananen naar Italië kunnen worden geëxporteerd.”

 

Publicatiedatum: