Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hugo Castro van GinaFruit:

"Dit jaar was een rollercoaster voor Ecuadoraanse bananensector"

De bananensector maakte het afgelopen jaar al vele ups en downs mee en Hugo Castro van GinaFruit verwacht niet dat hier op korte termijn verandering in zal komen. "De orkanen die Midden-Amerika eind vorig jaar teisterden, hebben geleid tot een forse daling van de aanvoer van bananen uit Guatemala en Honduras, waardoor de markt onder druk is komen te staan."  


 
Wekelijkse prijsschommelingen
Naast de lagere aanvoer van bananen uit Guatemala en Midden-Amerika nadert in Ecuador het piekseizoen haar einde. "De sterke vraag heeft in combinatie met de lagere beschikbaarheid geleid tot forse prijsstijgingen. We kwamen in een soort 'rollercoaster' op de markten, waarbij sommigen niet bereid waren deze hoge prijzen te betalen. Zij namen geen bananen af waardoor de vraag daalde en de prijzen weer kelderden. Zodra de prijzen daalden, begonnen deze markten weer fruit in te kopen, waardoor de prijzen opnieuw stegen. Er is dus geen duidelijkheid over wat er in de nabije toekomst zal gebeuren. We leven van week tot week, vaak zelfs van dag tot dag," legt Castro uit. 

De situatie, die voornamelijk het gevolg is van de problemen met de teelt in Midden-Amerika, zal naar verwachting nog het hele jaar duren. "Bronnen zeggen dat het zeker een jaar zal duren voor de productie op de plantages in Honduras en Guatemala weer terug op het gebruikelijke niveau is. Het vergt veel tijd en geld om alle schade te herstellen. Waarschijnlijk zullen deze landen tegen het einde van het jaar weer grotere aantallen kunnen leveren maar we kunnen dit niet met zekerheid zeggen," vervolgt Castro. 
 

Uitdagingen pandemie duren voort
Naast de gevolgen van de orkanen heeft de bananensector ook nog altijd te maken met de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt. "Rederijen hebben hun vrachttarieven verhoogd vanwege het tekort aan containers," legt Castro uit. "De hele logistieke keten is verstoord als gevolg van de pandemie en de vrachttarieven zijn enorm gestegen. In Ecuador verkeren we vanwege de ligging van ons land in een nadelige positie ten opzichte van andere bananenproducerende landen. We moeten het Panamakanaal over, waardoor de totale reis langer duurt. Hoewel de prijzen voor iedereen in de 'bananenketen' zijn gestegen, zijn de prijsstijgingen als gevolg hiervan voor Ecuador disproportioneel."

"De totale productiekosten zijn eveneens omhoog gegaan als gevolg van de pandemie," vervolgt Castro. "De materialen die we nodig hebben om onze bananen te kunnen exporteren, zijn duurder geworden. Dit geldt bijvoorbeeld voor kartonnen dozen. Deze zijn veel duurder geworden omdat consumenten over de hele wereld veel meer producten online bestellen, waardoor de vraag naar karton is gestegen. Ook plastic zakken zijn nu veel duurder omdat de productie ervan afhankelijk is van de olieprijs, die eveneens is gestegen," legt hij uit. 

Ondanks al deze uitdagingen blijft Ecuador vechten om concurrerend te kunnen blijven. "Gezien het feit dat onze munt 'gedollariseerd' is, zijn onze bananen de duurste binnen de hele keten. Dit is niet gunstig nu veel economieën in recessie zijn als gevolg van de pandemie. Het is een voortdurende strijd om concurrerend te kunnen blijven. We leveren een product van geweldige kwaliteit maar we moeten ook op prijs kunnen blijven concurreren," zegt Castro tot slot. 
 


 
De aanvoer vanuit Ecuador zal in april en mei haar piek bereiken, waarna deze tot week 35 lager zal zijn. Hierna komt de normale productiecyclus weer op gang. 
 
Voor meer informatie: 
Hugo Castro
GinaFruit
Tel: +593 999423369
Email: gerencia@ginafruit.com.ec  
www.ginafruit.com.ec  

Publicatiedatum: