De Be Climate superbanaan levert bijdrage aan het milieu en sociale rechtvaardigheid

Geweldig nieuws in België, want vanaf deze week kunnen consumenten daar een 'superbanaan' kopen. Deze speciale banaan is niet alleen gunstig voor telers, maar ook voor het milieu en het klimaat. Port International lanceert namelijk de eerste klimaatneutrale biologische Fairtrade banaan in België.

Deze nieuwe banaan is perfect voor Belgische consumenten die graag gezonde, milieuvriendelijk geteelde producten kopen die ook nog eens goed zijn voor de telers. Delhaize zal als eerste Belgische retailer deze uiterst duurzame banaan aan haar klanten aanbieden. Fairtrade België is blij met de introductie en hoopt dat dit een positief effect zal hebben op de verduurzaming binnen de gehele sector. 

Vanaf nu kunnen consumenten in België deze superbananen kopen. Zowel Fairtrade als biologische bananen zijn al geruime tijd in Belgische supermarkten te koop en het klimaatneutrale Be Climate-label staat alweer ruim een jaar bij Delhaize in de schappen. Het combineren van beide was de volgende stap. Klimaatneutraal betekent dat de CO2-voetafdruk is berekend en dat er strategieën zijn ontwikkeld en geïmplementeerd om deze voetafdruk te verkleinen, waarbij de resterende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd via CO2-compensatieprojecten. Port International investeert in gecertificeerde projecten op het gebied van bosbescherming en schoon drinkwater.  

"Fairtrade- en biocertificeringen vormen een essentieel onderdeel van ons DNA. We handelen al meer dan 20 jaar in biologische en Fairtrade bananen en waren hiermee pioniers op de Europese markt. Met Be Climate willen we duurzaamheid naar een hoger niveau tillen en de aarde en de mensen die er wonen beschermen. Om de klimaatverandering te stoppen, moeten we er niet langer over praten, maar actie ondernemen. We hebben nog een lange weg te gaan, maar dit is het begin en met onze superbananen kan iedereen zijn of haar bijdrage leveren," zegt Karlsson Port van Port International. 

Het feit dat Delhaize deze bananen als eerste retailer in België aan zal bieden, komt niet als een verassing. "Klimaatneutraal worden is één van de drie voornaamste doelen binnen ons Lions Footprint-programma," vertelt Delhaize-directeur Xavier Piesvaux. "Door acties te ondernemen om onze CO2-voetafdruk te verkleinen, kunnen we onmiddellijk een positieve bijdrage leveren. Het introduceren van CO2-neutrale producten maakt onze ambities nog zichtbaarder. Door het kopen van deze producten kunnen consumenten zelf ook een bijdrage leveren aan een gezondere planeet."  

Milieu en maatschappelijke duurzaamheid
“Hoe CO2-neutraliteit absoluut een stap in de goede richting is, worden we vooral blij van de combinatie met Fairtrade en bio," zegt Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade België. "Deze banaan combineert een gezond klimaat en milieu met maatschappelijke rechtvaardigheid voor telers. Fairtrade-telers bewijzen dat het mogelijk is om bananen te telen die een positief effect hebben op het milieu en de maatschappij."

Een leefbaar inkomen voor bananentelers ligt aan de basis van maatschappelijke rechtvaardigheid binnen de bananensector. Dit betekent dat telers voldoende inkomsten moeten hebben om  in hun essentiële behoeften te kunnen voorzien (voedsel, water, kleding, huisvesting, etc.) en iets extra's overhouden om een buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor duurzaamheid op zowel sociaal vlak als op het gebied van milieu, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat de tuinbouw duurzamer wordt als telers redelijke inkomens hebben. Consumenten die de superbananen kopen, hoeven zich dan ook geen zorgen te maken want door voor deze bananen te kiezen, steunen zij bananentelers, het milieu en het klimaat. Er hoeft niet langer een afweging tussen de verschillende duurzaamheidsaspecten te worden gemaakt. 

De labels voorbij?
“Hoewel we erg blij zijn met deze nieuwe stap naar verduurzaming binnen de bananensector en het initiatief van Port International en Delhaize toejuichen, menen we dat er nog meer nodig is om ervoor te zorgen dat alle bananen die in België worden verkocht beantwoorden aan deze ambitieuze duurzaamheidscriteria," zo laat Fairtrade België weten. 

Volgens een onderzoek van Fairtrade is 62% van de Belgische bevolking van mening dat de Covid-crisis aanleiding voor regeringen zou moeten zijn om de transitie naar duurzamere voedselsystemen te maken. Het respecteren van de rechten van telers en arbeiders in het agri-foodsysteem, en eerlijke lonen in het bijzonder, zouden dan ook aan de basis van deze transitie moeten liggen. 

Het wordt tijd dat Belgische spelers in de bananenwaardeketen zich committeren aan duurzaamheidsdoelstellingen maar laten we ondertussen de aandacht vestigen op deze kleurrijke, nieuwe Be Climate Fairtrade bananen! 

Voor meer informatie: 
Koen Van Troos
Fairtrade Belgium
+32 474 886 813
koen@fairtradebelgium.be  

Lena Serrano
Port International 
+49 40 30 1000 556
lena@port-international.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven