Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Covid-19 grote uitdaging omdat veel contracten werden ontbonden en niet vernieuwd

Export Ivoriaanse mango's daalde vorig jaar 28%

Afrikaanse mango-exporteurs hebben een moeilijk jaar achter de rug. Na jaren van stabiele groei daalde de export vorig jaar. De pandemie maakt de situatie er niet beter op omdat veel contracten werden ontbonden en niet werden vernieuwd. 

In minder dan een maand zal in verschillende Afrikaanse landen het mangoseizoen van start gaan, zegt Tidiani Rouambo, importmanager van het Franse bedrijf Exotic Nature. "Het mangoseizoen in Ivoorkust loopt van eind maart tot half juni. We zijn actief in Ivoorkust, Mali, Burkina Faso en Senegal. Dit stelt ons in staat om vanaf half maart te starten met de levering van Amelia-mango's uit Burkina Faso en Mali, om vervolgens eind maart over te gaan op Kent en Keitt, die we tot augustus kunnen leveren. Ons mangoseizoen loopt dus van half maart tot augustus. Onze voornaamste exportmarkten zijn Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland."

Volgens Rouamba is de export van mango's in 2020 gedaald en zal deze ook dit seizoen verder dalen. "Dit jaar rekenen telers wederom op een lagere export. Ivoorkust, dat zich de derde grootste mango-exporteur ter wereld mag noemen, zag de export de laatste jaren voortdurend stijgen maar het afgelopen jaar was er sprake van een sterke terugval in de export. Deze daalde van 35.000 naar 25.000 ton. De mango-export in Mali daalde met bijna 20.000 ton. Het komende seizoen zullen we de export nog verder zien afnemen."

Eén van de belangrijkste redenen voor deze daling is de pandemie. Rouamba licht dit toe: "Als we de balans opmaken is het zo dat Afrikaanse telers niet beloond worden voor hun immense inspanningen. Als gevolg van Covid-19 werden in 2020 veel contracten ontbonden en deze werden dit jaar niet vernieuwd. Daarnaast is er minder personeel aanwezig in verwerkingsfaciliteiten om de regels beter na te kunnen leven. We verwachten dat de export dit jaar nog lager uit zal komen dan de 25.000 ton die we in 2020 exporteerden."

Naast de pandemie hebben Afrikaanse mangotelers nog met andere uitdagingen te maken. "De grootste uitdaging voor hen is de veranderingen die Covid-19 met zich meebrengt in de manier van werken en de wereldwijde handel. Daarnaast hebben ze ook nog te maken met het cliché dat heerst rondom de Afrikaanse mango in verband met fruitvliegen. Ook is er sprake van concurrentie op Europese markten, bijvoorbeeld van Peruaanse mango's, die langer houdbaar zijn. De prijzen zijn bovendien al lange tijd stabiel waardoor de kans op een onverwacht lucratief seizoen zeer klein is," aldus Rouamba. 

Voor meer informatie: 
Tidiani Rouamba
Exotic Nature
Email: tidianirouamba@yahoo.fr 

Publicatiedatum: