Rusland importeert meer pruimen, kersen, kaki's en hazelnoten uit Georgië

In 2020 was er sprake van een forse toename van import van Georgische groenten en fruit in Rusland. Georgië verdiende een recordbedrag van €67 mln aan de export van verse groenten, fruit en noten naar de Russische markt en dit houdt een stijging van 62% ten opzichte van 2019 in. 

De onderstaande grafiek toont de stijging en daling van de Georgische export naar Rusland in Amerikaanse dollars en percentages. 

Afbeelding: EastFruit

De export van mandarijnen leverde de grootste inkomstenstijging op. De export nam in één jaar met 57%, ofwel €8,3 mln, toe tot een waarde van €22,3 mln.

De export van Georgische perziken en nectarines naar Rusland nam eveneens met 49% toe. De pruimenexport maakte de sterkste stijging door en nam in één jaar tijd met een factor 14 toe! Daarnaast nam de export van kaki's met een factor zeven toe. De export van blauwe bessen verviervoudigde, die van kersen verdrievoudigde en de export van hazelnoten verdubbelde. 

De export van Georgische groenten en kasgroenten naar Rusland stagneert. Volgens ramingen van EastFruit‘s zijn de kosten voor de kasteelt in Georgië en Oekraïne het hoogst in de regio, waardoor deze landen minder concurrerend zijn dan producenten van kasgroenten in Midden-Azië. In landen als Iran en Oezbekistan kunnen kruiden zelfs in de winter in de volle grond worden geteeld. Daarnaast is er in deze landen minder energie nodig om kassen te verwarmen omdat de temperaturen er hoger liggen en ook energieprijzen zijn er veel lager.

In 2020 daalde de export van Georgische komkommers en tomaten naar de Russische markt met een derde en die van kruiden met een kwart. Experts van de Voedsel- en Landbouworganisatie en European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) zeiden in 2018 al dat Georgië op zoek zou moeten gaan naar alternatieven voor de Russische kruidenmarkt en haar productaanbod beter uit zou kunnen breiden.    

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven