Oogst zal naar verwachting dalen met 10-20%

Peru: Granaatappelseizoen begint in week 8 op volle toeren

Peru levert op dit moment een aantal producten aan de wereldmarkt, zoals vijgen, waarvan het seizoen op dit moment in volle gang is, en granaatappelen, die net beginnen met de vroege variëteiten. Grupo Athos uit Peru levert deze beide producten momenteel aan de wereldmarkt en bereidt zich voor om eind deze maand te beginnen met de oogst van zijn Barhi dadels.

Lagere volumes van de Wonderful granaatappelen dit seizoen
De vroege granaatappelvariëteiten worden momenteel geoogst en de oogst van de variëteit Wonderful zal rond week 8 beginnen. "Op dit moment bieden we voornamelijk variëteit 116 aan, en aangezien er op dit moment in het jaar niet veel andere origines aan de markt leveren, zien we een gezonde markt met een goede vraag," vertelt Aziz El Sous van Grupo Athos.

Verwacht wordt dat de Wonderful-variëteit dit jaar een minder goed jaar zal kennen, omdat de teelt in Peru tussen 10 en 20% zal dalen, aldus El Sous. "Gezien de kleinere hoeveelheden verwachten we dit seizoen een goede markt. Granaatappelen zitten vol antioxidanten en consumenten zijn zich bewust van de vele gezondheidsvoordelen van deze fruitsoort. We werken nu samen met onze klanten om het Wonderful-seizoen te plannen."

"De Amerikaanse markt is de laatste jaren gegroeid voor de granaatappelen die Grupo Athos exporteert," zegt El Sous. "Onze belangrijkste markt is Europa, maar het is interessant om te zien dat we vorig seizoen zeer goede ervaringen hadden met de export naar de VS. We gaan ons de komende jaren dus meer richten op de Amerikaanse markt en willen onze aanwezigheid daar graag uitbreiden."

Black Mission vijgen
Grupo Athos kan negen maanden per jaar vijgen leveren en ze zijn momenteel ongeveer halverwege hun seizoen. "We beginnen met oogsten in oktober en we gaan door tot ongeveer half juni. Door de lengte van ons seizoen kunnen we een aantal zeer interessante programma's opzetten." Voor Grupo Athos is Europa de belangrijkste exportmarkt voor hun vijgen, op de voet gevolgd door de VS en Canada.

"De markt voor vijgen is dit jaar een uitdaging geweest vanwege de pandemie," vertelt El Sous verdder. "Het belangrijkste probleem is dat de luchtvrachttarieven zo zijn gestegen. We hebben veel moeite moeten doen om een logistiek schema te ontwikkelen dat luchtvrachtzendingen combineert met zeevrachtzendingen, afhankelijk van de kenmerken van het fruit, de bestemming en de vraag. Momenteel leveren we zeevrachtproducten met een degelijke kwaliteit aan verschillende klanten, en we kunnen leveringen doen naar de magazijnen van onze klanten voor het geval dat nodig is. Het werken met zeevracht heeft ons in staat gesteld scherpe prijzen aan te bieden en te concurreren met enkele andere origines op de markt op dit moment," voegt hij eraan toe.

Het bedrijf biedt een verscheidenheid aan verschillende verpakkingen zoals 160 gr en 227 gr clamshells evenals 500 gr, 600 gr en 1 kg losse verpakkingen om retail en groothandelaars te bedienen in al hun markten. "We zien goede en gestage volumes dit jaar, en op dit moment tot en met maart verwachten we onze piekvolumes. Door onze seizoensgebondenheid, flexibiliteit om verschillende verpakkingsformaten aan te bieden en onze logistieke mogelijkheden streven we ernaar een one-stop-shop te zijn voor onze klanten."

Nieuwe markt voor dadels in het Midden-Oosten
Het bedrijf bereidt zich ook voor op hun seizoen voor Barhi dadels, dat eind februari van start gaat en tot eind april zal duren. Grupo Athos verpakt haar dadels in kartons van 2,0 kg en 4,5 kg en biedt ze aan via lucht- en zeevracht. "We verwachten dat we op tijd zullen beginnen en dat de volumes vergelijkbaar zullen zijn met vorig jaar. Een interessante ontwikkeling die we zien is de toenemende vraag vanuit het Midden-Oosten. Deze markt is voor ons elk jaar gegroeid en het is een grote markt voor dadels, dus we zijn benieuwd waar dat toe zal leiden," besluit El Sous verwachtingsvol.

Voor meer informatie:
Aziz El Sous
Grupo Athos
aelsous@Athos.com.pe
www.athos.com.pe


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven