Emilia Lewandowska over het Poolse appelseizoen

"De Poolse appeloogst zal naar verwachting 17% hoger zijn dan vorig seizoen"

Poolse appeltelers zijn halverwege de pluk van de verschillende appelrassen. Het seizoen begon met goed weer maar de laatste weken hebben de appelplukkers te maken met regenachtige omstandigheden. Vanwege de lagere productie in heel Europa verwacht één Poolse exporteur dat er uiteindelijk tekorten zullen ontstaan, net zoals dat vorig jaar het geval was. 

Het Poolse appelseizoen is in volle gang en momenteel worden de Golden-rassen geplukt. Volgens Emilia Lewandowska, salesmanager bij Fruit Group, wordt er nog gewacht tot de andere rassen goed op kleur zijn gekomen. "We begonnen het appelseizoen met hoge prijzen die toe kunnen worden geschreven aan de eveneens hogere prijzen aan het einde van vorig seizoen. In de daaropvolgende weken daalden de prijzen aanzienlijk maar momenteel zijn ze stabiel. We zijn begonnen het seizoen met Gala-rassen, waarna we moesten wachten tot de andere rassen, waaronder Jonaprince en Champion, goed op kleur waren gekomen. We zijn nog volop aan het plukken. Het is dus nog steeds een drukte van belang in onze boomgaarden. Vorige week zijn we begonnen aan de oogst van de Golden-appelrassen."

Hoewel het zonnig weer was bij aanvang van het seizoen moeten de plukkers momenteel hun werk onder regenachtige omstandigheden verrichten. "Tijdens de eerste weken van de oogst was het echt aangenaam weer. Er waren veel zonnige dagen. De afgelopen weken is dit wel anders en was het regen, regen en nog eens regen. Tot onze verbazing werden sommige gebieden vorig weekend zelfs door hagelbuien overvallen. Het weer verandert snel waardoor het voor het ras Jonagored moeilijker is om goed op kleur te komen. Dit zou weleens een groot probleem voor ons kunnen worden," legt Lewandowska uit. 

De voorjaarsvorst heeft grote schade aan de appelsector toegebracht maar Lewandowska zegt dat Polen een grotere oogst zal hebben dan vorig jaar. "In april en mei ging een deel van de Poolse appeloogst verloren als gevolg van vorst. De schade was echter niet zo fors als in 2019 en daarom verwacht men dat de productie in Polen dit jaar met 17% zal toenemen ten opzichte van vorig seizoen. In de zomermaanden was er regelmatig sprake van hagel maar dit bleef vooral beperkt tot een paar regio's. Sommige rassen, zoals Champion, hebben schade ondervonden van de vorst maar de Gala- en Golden-rassen doen het uitstekend."

Vorig seizoen eindigde met een tekort. Er waren nauwelijks nog Poolse appelen beschikbaar voor de export met een forse prijsstijging tot gevolg. Lewandowska vreest dat deze situatie zich in het huidige seizoen zal herhalen. "Het zal dit seizoen een uitdaging worden om een stabiel aantal appelen beschikbaar te hebben voor de export en om de aanvoer van Poolse appelen naar onze klanten op peil te houden. Ondanks dat we meer appelen beschikbaar hebben dan vorig seizoen is er in Europa over de hele linie sprake van een lagere beschikbaarheid. Sommige landen kampen met zonnebrand en andere werden nog harder geraakt door de voorjaarsvorst dan Polen. We vrezen dan ook dat de markt dit seizoen onstabiel zal zijn. De vraag is niet zozeer óf maar wanneer er een tekort aan appelen zal ontstaan. Misschien zal dit in mei het geval zijn, net zoals vorig seizoen, maar het kan ook al eerder gebeuren. Uiteraard hopen we dat het helemaal geen problemen zal geven."

Lewandowska is dit jaar niet bang voor concurrentie. "Concurrentie hoort nu eenmaal bij de AGF-export. We hebben er ieder jaar weer mee te maken en dat betekent dat we de markt nauwlettend in de gaten houden. Het is lastig te zeggen welk land onze grootste concurrent zal zijn of om één land te noemen. Ieder land heeft zo zijn eigen problemen," zegt ze tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group
Tel: +48 603 303 488
Email: biuro@fruitgroup.pl 
www.linkedin.com/company/68842457/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven