BLE-marktrapport week 43 / 2020:

Duitse Elstar, Jonagold en Royal Gala domineerden de markt

Duitse appelen domineerden in week 43 de markt, vooral Elstar, Jonagold en Royal Gala. Het aanbod aan Boskoop en Pinova breidde zich uit, het aanbod aan Delbarestivale nam daarentegen juist continue af. Uit Italië stamden voornamelijk Royal Gala en Golden Delicious. Franse ladingen waren zeldzaam en hadden niet meer dan een aanvullend karakter. Datzelfde gold voor Elstar en Boskoop uit Nederland. Voordelige Gala en Golden Delicious appelen wonnen in Berlijn marktaandelen, aangezien ze slechts 0,75 euro per kg kostten.

Een bepekte aanvoer uit België en Kosovo maakte het productpalet compleet. In z'n totaliteit was het aanbod toegenomen. Aan de ronduit goede vraag kon zonder problemen worden voldaan. De handelaren hadden slechts zelden een aanleiding om iets aan hun prijzen te veranderen. Hierdoor bleven de prijzen vaak op het bestaande niveau. Slechts op enkele plaatsen werden sommige appelen goedkoper vanwege het grote aanbod.

Peren
Italië bepaalde de markt met Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan; deze viel niet bijzonder groot uit.

Druiven
Het aanbod groeide duidelijk. De uiterlijke eigenschappen van Turkse Sultana en Crimson Seedless druiven hadden zich verbeterd, wat een positieve uitwerking had op de afzet.

Klein citrus
Het aanbod aan clementines groeide snel: ze stamden voornamelijk uit Spanje. Het Italiaanse seizoen begon met de eerste leveringen, die echter relatief duur waren en daarom was er op sommige plaatsen slechts weinig oog voor.

Citroenen
Spaanse partijen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Zuid-Afrikaanse citroenen. De leveringen namen sterk toe en het aanbod was groter dan de vraag. Er waren hierdoor prijsverlagingen nodig wanneer men het ontstaan van voorraden wilde voorkomen.

Bananen
Het aanbod dat beschikbaar werd gesteld was zoals gebruikelijk voldoende afgestemd op de afzetmogelijkheden. Als gevolg daarvan bleven de prijzen daarom meestal op het bestaande niveau.

Bloemkool
Er waren verschillende situaties te zien op de markt: aan de ene kant nam het aanbod soms zo sterk af dat de vraag niet volledig gedekt kon worden. Aan de andere kant was het aanbod soms zo groot dat het niet lukte alles kwijt te raken en er overschotten ontstonden.

Sla
Bij ijsbergsla vormden de Spaanse leveringen inmiddels de basis van het assortiment, ze hadden het Duitse aanbod van de eerste plaats verdrongen. De handel verliep in rustige banen. Soms konden er lichte prijsstijgingen doorgevoerd worden.

Komkommers
Spaanse ladingen domineerden de markt. Het aanbod nam toe, vooral dat van Spaanse komkommers. De vraag bleef echter soms achter bij het aanbod.

Tomaten
Er waren vooral veel Nederlandse en Belgische leveringen op de markt te vinden. Het assortiment was zeer veelzijdig. De organoleptische eigenschappen lieten slechts zelden te wensen over.

Paprika's
Spaanse producten domineerden de markt en werden belangrijker. De vraag was ronduit goed en er kon zonder moeite aan de vraag worden voldaan. Als gevolg van de toegenomen beschikbaarheid tendeerden de prijzen op de meeste markten naar beneden.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.