Jan Nowakowski over het huidige appelseizoen

"Sterke Europese vraag naar Poolse appelen"

Er is sprake van een goede vraag naar appelen op de Europese markt omdat diverse landen verliezen hebben geleden als gevolg van vorst en hagel. Hoewel dit ook in een aantal Poolse teeltgebieden tot verliezen heeft geleid, is de beschikbaarheid van Poolse appelen toch hoger dan vorig jaar.

Jan Nowakowski, manager van het Poolse appelexportbedrijf Genesis Fresh, vertelt dat het appelseizoen in Polen goed van start is gegaan. Ondanks dat de aantallen als gevolg van weersomstandigheden lager zijn dan verwacht, liggen ze toch boven het niveau van vorig seizoen. "Het seizoen is prima begonnen en de oogst is groter dan vorig jaar. Het vroege lenteweer en de late nachtvorst in het voorjaar hebben tot schade aan de oogst geleid dit seizoen. Toch hebben we meer appelen ter beschikking dan vorig seizoen. Naast vorst hadden we in het voorjaar en de zomer ook te maken met hagelstormen, die in bepaalde gebieden schade aan de appeloogst hebben veroorzaakt. Dit betekent dat de kwaliteit uiteenloopt per regio maar we hebben desondanks goede vooruitzichten voor het huidige seizoen."

Nu er minder appelen beschikbaar zijn op de Europese markt is de vraag vrij goed. Nowakowski zegt dat de vraag op markten buiten Europa eveneens aantrekt. "De schade door hagel en vorst betekent dat we meer appelen voor de verwerkende industrie beschikbaar hebben dit seizoen maar omdat de aantallen toch al hoger liggen, hebben we ook ruim voldoende fruit voor de export. Dit is gunstig omdat de vraag sterk is momenteel. Polen is niet het enige Europese land dat werd getroffen door vorst en er zijn dan ook minder appelen beschikbaar op de Europese markt. De vraag naar Poolse appelen is daarom goed maar ook op andere markten, waaronder Azië en Afrika, trekt de vraag nu aan."

Zoals altijd is Idared weer het populairste appelras in Polen maar volgens Nowakowski winnen Golden-rassen ook aan populariteit onder Poolse consumenten. "Het ras Royal Gala is ook steeds meer in trek, zowel op de lokale markt als voor de export. We hebben nog grote voorraden Idared-appelen, die nog altijd het populairst zijn in Polen. We zien ook veel belangstelling voor Jonagold en Golden-rassen dit seizoen. Vanwege de Covid-19-pandemie en de onzekere situatie, is er een goede vraag naar fruit onder consumenten die graag gezond willen blijven. Deze positieve trend is niet alleen gunstig voor appelen maar voor de totale AGF-afzet in Polen," zegt hij tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: + 48 22 378 34 05
Email: info@genesisfresh.com 
www.genesisfresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven