Net als bij de abrikozen zijn de omstandigheden voor perziken en nectarines erg wisselend. Afhankelijk van de locatie (weersomstandigheden) en de gekozen teeltroute was sprake van sterk wisselende opbrengsten. Frankrijk heeft, net als de buurlanden, als gevolg hiervan te maken met kleine perzik- en nectarineopbrengsten.
Het perziken- en nectarineseizoen werd dus vooral gekenmerkt door kleine opbrengsten in Frankrijk en de rest van Europa en het fruit was relatief vroeg rijp. De afzet van het fruit vond plaats binnen een instabiele handelssituatie. Daarnaast waren er dit jaar enkele belangrijke ontwikkelingen gaande.
Een bijzonder klein Europees aanbod
Bron: Europêch et Agreste
In Frankrijk werd de oogst niet alleen beïnvloed door vorstperioden in Rhône-Alpes en Nord-Provence, maar ook door de gevolgen van de regenval in mei in Roussillon.
Ontwikkeling van de perzik- en nectarineteelt van de afgelopen 15 jaar
Bron: Europêch et Agreste
De perziken- en nectarineoogst verliep precies zoals verwacht (-10% in vergelijking met die in 2019), maar was wel erg vroeg.
Ontwikkeling van de wekelijkse perzik- en nectarine-inputs 2019 en 2020
De afzet is tijdens en aan het einde van de lockdown als gevolg van het coronavirus flink verstoord.
Binnen de sector zijn er zowel ontwikkelingen gaande op het gebied van de boomgaarden en de teeltmethoden als op het gebied van de handel. Hierdoor is sprake van een 'vernieuwingspercentage' van 7 à 8%. De teeltlocaties (behalve die met Sharka) zorgen ervoor dat de verwachte opbrengst (200.000 ton) haalbaar blijft.
Ook is er een ontwikkeling gaande ten aanzien van de specificaties van de HEV gecertificeerde en ecologisch verantwoorde boomgaarden en de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Verder is er behoefte aan het verfijnen van de rassenkeuze aan de hand van een kalender op basis van de kleur en de groei van de platte nectarines en bloednectarines.
Ook op detailhandelsniveau vinden promotionele acties plaats. Tijdens deze acties wordt over het algemeen de voorkeur voor Franse producten bevestigd. Bovendien zijn onder consumenten nectarines populairder dan ronde perziken en is er sprake van enige concurrentie van de Spaanse platte perziken.
De perziken- en nectarinemarkt kent tegenstrijdigheden en is daardoor moeilijk te volgen. De prijzen zijn hoog en de over de keuze van de rassen moet goed worden nagedacht. Het werk gaat gewoon door met een heel precieze afstemming tussen vraag en aanbod.
Ontwikkeling van de wekelijkse perziken en nectarinevoorraden van 2019 en 2020
De prijzen waren het grootste deel van het seizoen aan de hoge kant.
Exportprijzen van gele nectarines Cal. A, Klasse I
Conclusie
Binnen een Europese context van tekorten kent de Franse oogst matige cijfers.
Er was sprake van een gemiddeld tekort van 10% in vergelijking met 2019, met zeer grote regionale verschillen.
Daarnaast was er sprake van opslagproblemen en verliezen die verband hielden met de weersomstandigheden en problemen met betrekking tot arbeidskrachten. Al deze problemen zijn uiteindelijk echter vrij goed opgelost.
Het perzik- en nectarineseizoen begon erg vroeg binnen een onstabiele handel. De markt was moeilijk te begrijpen, met veel spanningen aan het begin van de maand juli, ook al is in de supermarkten prioriteit gegeven aan het fruit dat uit Frankrijk zelf afkomstig was. Het einde van het seizoen werd verder gekenmerkt door een tekort aan aanbod.
Dit jaar waren de resultaten sterk uiteenlopend. De kleine opbrengsten en strenge veiligheidseisen hebben ervoor gezorgd dat telers het voordeel dat ze door dit atypische jaar kenden snel weer kwijtraakten.
Tot slot zal in de toekomst de afstemming tussen Franse oogsten en de markt (rassen, kalender, promotieacties) verder moeten worden verbeterd.
Voor meer informatie:
Raphaël Martinez
Pêches et Abricots de France
575 chemin du chai
30900 Nîmes
Telefoonnummer: 04.66.84.12.12
[email protected]
www.pechesetabricotsdefrance.fr