Ruimte voor appelen nu steenfruitseizoen eerder eindigt dan verwacht

Het appelseizoen in Girona begint met goede prijzen en een goede export

Sinds het begin van de coronacrisis liep de appelverkoop als een trein, waardoor de voorraad van het vorige seizoen op was toen deze zomer de appeloogst weer van start ging in het Noord-Spaanse Catalonië. De afzet van steenfruit, die overigens voor mooie resultaten heeft gezorgd, kwam dit jaar ongeveer twee weken vroeger ten einde vanwege de mindere volumes. Daardoor is er nu meer ruimte op de markt voor de appelen.

"Vanuit de export is er veel vraag naar appelen", zegt Llorenç Frigola, voorzitter van de BGA Poma de Girona. "Bij het begin van de pluk van de Royal Gala’s een paar weken geleden zonden we direct enkele containers naar onder meer Colombia, Mexico en de Perzische Golf. Vorige week gingen ook de eerste partijen naar Frankrijk en nu komen er, naargelang het seizoen vordert, steeds meer bestemmingen bij".

Poma de Girona, met beschermde geografische aanduiding, exporteert tussen 20 en 25% van zijn productie naar talrijke landen, van het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot Midden- en Zuid-Amerika.

De appeloogst in Catalonië zal dit jaar dalen zoals nooit tevoren met 14% volgens de prognoses van Afrucat, de vereniging van fruittelers in Catalonië. Er is trouwens over het algemeen minder productie in de zuidelijke landen, waaronder Frankrijk. "Ik denk dat er minder fruit beschikbaar zal zijn dan verwacht. In sommige boomgaarden in Girona ziet het ernaar uit dat er 40% minder fruit geplukt zal worden omwille van de overstromingen. Verder naar het zuiden, in de provincie Lleida, hebben ze te kampen met vlekjes op de schil van het fruit. Er zal met andere woorden minder bruikbaar fruit zijn", stelt Llorenç Frigola. De rassen waarvan de productie het meest gaat dalen, zijn Red Delicious, Golden en Granny Smith.

De prijzen van de appelen van de nieuwe oogst zijn daarom van start kunnen gaan op een hoger niveau dan vorig jaar. "De prijzen zijn over het algemeen beter dan vorig jaar en we hopen dat we daarmee de hogere productiekosten wat kunnen compenseren. Nu is het wel nog afwachten wat voor invloed de komst van het fruit uit Polen, een reus in het Europese appellandschap, gaat hebben op de markt", zegt de voorzitter van de BGA Poma de Girona.

Met betrekking tot de nationale markt, de belangrijkste voor deze BGA-appelen, wijst Llorenç erop dat de coronacrisis duidelijk heeft gemaakt dat het voor de Spaanse economie cruciaal is dat de grote distributieketens voor binnenlands product kiezen. "Het beleid van enkele van de grootste Spaanse supermarktketens is om de prijzen voor hun klanten altijd laag te houden, waardoor ze op zoek gaan naar producten uit andere landen met productiekosten die veel lager zijn dan die van ons. Maar deze keuze heeft een negatieve uitwerking op ons sociaal-economisch weefsel. In die zin kunnen we nog veel leren van Italië en Frankrijk, grote consumenten van hun eigen productie."

Volgens Llorenç Frigola is de sector in Girona zeer goed voorbereid om de teelt, oogst en verpakking van de appelen in goede banen te leiden tijdens deze coronacrisis. "Natuurlijk wisten we allen aanvankelijk geen weg met de situatie, maar uiteindelijk hebben we gelukkig nog geen enkel coronageval gehad. Nu hanteren we een duidelijk preventieprotocol op al onze afdelingen, zodat de kans op infectie bij ons eerder klein is".

Voor meer informatie:
Llorenç Frigola Vidal
IGP Poma de Girona
Mob: +34 670 080 708 (Spanje)
Tel.: +34 972 75 56 89
lfrigola@pomadegirona.cat
www.pomadegirona.cat


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven