Erin Chen – Juxian Taiyuan Foodstuffs Co:

"De prijs voor Chinese gember zou kunnen blijven stijgen tot de nieuwe oogst binnenkomt"

"De gemberprijzen zijn onlangs gestegen na een periode van stabiliteit. Nu de piek van het seizoen op de buitenlandse markten nadert en de voorraden in China afnemen, zullen de exportprijzen naar verwachting lange tijd hoog blijven," zegt Erin Chen, Manager van Juxian Taiyuan Foodstuffs.

Nieuw oogst 30% duurder
"Er zijn drie belangrijke redenen voor de prijsstijging. Ten eerste was de Chinese gemberproductie in het seizoen 2019 over het algemeen lager en het volume op de markt is lager dan in voorgaande jaren. Ten tweede was er door de coronapandemie veel vraag van Chinese consumenten, waardoor de consumptie hoog is geweest. Ten derde vertegenwoordigen de huidige voorraden slechts ongeveer 20% van de totale productie in 2019. De voortdurende daling van de voorraden heeft de prijzen opgedreven. De huidige exportprijs naar Nederland is $2.200 (€ 1.860) per ton, dat is hoger dan in voorgaande jaren. De prijs zal naar verwachting blijven stijgen totdat de nieuwe gember op de markt komt."

"Vanaf augustus gaan de markten in Europa, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten het hoogseizoen in. Tegen die tijd zal het volume van de Chinese gember kleiner zijn en zal het gebrek aan aanbod ervoor zorgen dat de prijzen blijven stijgen. De prijzen zullen pas dalen als de nieuwe oogst beschikbaar is. Dat is eind november in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten en eind december voor de Europese markt. Gezien de huidige situatie zal de prijs van de nieuwe oogst echter ten minste 30% hoger zijn dan in dezelfde periode vorig jaar."

Nieuw-Zeelandse markt geopend voor Chinese gember
Dit jaar heeft Chinese gember toegang gekregen tot Nieuw-Zeeland. Als eerste Chinese exporteur die naar Nieuw-Zeeland verscheept, heeft Juxian Taiyuan Foodstuffs Co vier containers gestuurd. "Nieuw-Zeeland stelt zeer hoge eisen aan geïmporteerde gember. Naast de normen voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen moeten exportproducten ook een ontsmettingsbehandeling ondergaan. Aangezien gefumigeerde producten echter gevoelig zijn voor rot tijdens het langeafstandsvervoer, heeft Nieuw-Zeeland na contact met de douane en de inspectie- en quarantaineafdelingen de gember zonder deze behandeling geaccepteerd. Uit de opmerkingen van lokale handelaren blijkt dat de lokale markt de kwaliteit van Chinese gember zeer hoog waardeert en dat de gember snel wordt verkocht. We hebben ook geleidelijk aan meer bestellingen ontvangen."

Biologische gember
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co heeft een areaal van ongeveer 86 hectare traditionele gember en 53 hectare biologische gember in Guangxi. "Zoals we allemaal weten, is Shandong de grootste gember telende provincie in China. In feite is Guangxi ook een belangrijk gember telend gebied. Nu de plantages in Shandong verzadigd zijn geraakt, gaan steeds meer telers naar Guanxi. De beplante oppervlakte hier neemt elk jaar met 30% toe. Deze teeltcentra hebben zich allemaal ontwikkeld op ongebruikte grond en de bodem is zeer goed. Bovendien worden de producten meestal op heuvels geteeld, zodat ze natuurlijker zijn en minder residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. 80% van de biologische gember in China wordt geteeld in de provincie Guangxi," besluit Chen.

Voor meer informatie:
Erin Chen
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co.,Ltd.
+86 1821 0938 299
jxtyfood@hotmail.com
www.jxtyfood.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven