Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OP San Cono

"Door de krachten te bundelen kan de Italiaanse cactusvijg competitief blijven op de markt"

"De verwachtingen zijn hooggespannen bij de cactusvijgentelers van San Cono bij de start van het nieuwe seizoen. De vooruitzichten zijn goed, het belooft een goed jaar te worden. De overvloedige regens en de temperatuurdaling van de afgelopen dagen hebben het fruit goed gedaan. De kwaliteit en stevigheid zijn uitstekend, evenals de maatvorming die wijst op middelgrote maten. Vorig jaar zat het weer niet echt mee met buitensporige hitte en te weinig regen, maar er was ook overproductie op alle percelen", vertelt Francesco Grassenio, voorzitter van de telersvereniging OP Ficodindia di San Cono.

De telersvereniging uit Catania telt 35 leden en teelt cactusvijgen op 400 hectare. Daarmee is het een belangrijke speler in de Siciliaanse AGF-sector. De coöperatie zag het licht in 2014 en is de enige telersorganisatie die gespecialiseerd is in de teelt en verwerking van cactusvijgen. 60% van de cactusvijgenteelt op Sicilië is in handen van OP San Cono. Eenmaal geoogst, wordt het product verwerkt en verpakt met milieuvriendelijke methoden in overeenstemming met de strengste Italiaanse en Europese GlobalGAP, GRASP en UNI-EN ISO 22005-normen.

De eerste pluk vindt plaats begin augustus. De volumes zullen geleidelijk toenemen tot begin september. Dan wordt er overgeschakeld op de vroegste percelen met cactusvijgen uit de tweede bloei en vanaf dat moment wordt er volop geoogst. Volgens de huidige prognoses zal het seizoen tot december duren.

"De volumes van de cactusvijgen uit de tweede bloei, gewoonlijk Bastardoni genoemd en het resultaat van de uitdunning van de vruchten die in augustus geplukt worden, zullen lager liggen dan vorig jaar. Maar we beschikken over planten met verschillende rijpingsperiodes, zodat de aanvoer van het product geleidelijk zal kunnen gebeuren. Dat komt ook de prijsvorming ten goede", vertelt Francesco Grassenio.

De marktvraag blijft groeien. De consument weet de cactusvijgen meer en meer te waarderen en zo veroveren ze beetje bij beetje een plaatsje in het fruitaanbod.

"De consumptie van cactusvijgen neemt toe, niet alleen dankzij de smaak en andere uiterlijke kenmerken, maar ook door de gezonde voedingseigenschappen en het ethische aspect zoals de oorsprong van het product. De cactusvijg is een heerlijk product en een mooi uithangbord voor Sicilië. Hij is rijk aan mineralen en vitamines en, in tegenstelling tot vele andere fruitsoorten, zijn er geen specifieke chemische behandelingen nodig".

"We hopen dat 2020 een bijzonder jaar wordt voor de leden van de organisatie. In de loop der jaren zijn we gestaag gegroeid en hebben we een mooi marktaandeel verworven, wat aantoont dat we op commercieel gebied goed werk leveren. Maar we zijn ervan overtuigd dat samenwerking van cruciaal belang is om de markten te veroveren. In de AGF-sector, die gekenmerkt wordt door een versnippering van het aanbod, moeten de krachten gebundeld worden. Anders is er geen vooruitgang mogelijk, zelfs niet in een context van een groeiende vraag en met een product met een certificaat van oorsprong”, zo besluit de voorzitter.

Behalve in Italië, is de cactusvijg van OP San Cono ook te vinden in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland en België, zowel in de retail als in de groothandel.

Voor meer informatie:
OP San Cono
Via Aldo Moro, 18
95040 San Cono (CT) - Italië
Tel: +39 (0)933 1895299
Mob: +39 333 1144483
opficodindia.sancono@gmail.com
www.opsancono.com

Publicatiedatum: