Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jonge bio-teler volgt zijn moeder op als bestuurslid bij Nautilus Organic

"Wanneer de bodem gezond is, gaat de teelt bijna vanzelf"

Tholen - "Dit is de drukste periode van het jaar, maar daarvan geniet ik juist volop". Aan het woord is de 26-jarige Robin Peeters, voor wie mei, juni en juli echt de piekmaanden zijn. Hij heeft een eigen bedrijf in het opkweken van prei-, asperge- en rabarberplanten (Lenders Peeters Organic Plants). En Robin runt samen met zijn ouders Biologische tuinderij Peeters-Mertens in het Limburgse Neer. De tuinderij is aangesloten bij Nautilus Organic en Robin is bestuurslid van de biologische telerscoöperatie. "Ik heb het stokje van mijn moeder Ellen overgenomen omdat ik graag meedenk en mee wil beslissen."

De samenwerking met Nautilus is een zeer bewuste keuze, zo geeft Robin aan. "Het mooie is dat Nautilus exclusief voor biologische telers is. Samen zorgen we ervoor dat we als coöperatie sterk staan. En andersom zorgt deze werkwijze ervoor dat we de vraag van grotere afnemers samen kunnen invullen. Ook heb je als teler meer zekerheid wanneer er iets fout gaat. Zo ging onze vroege prei-oogst in juni verloren door de hagel. Dit is door een andere Nautilus-teler opgevangen."

Robin met op de achtergrond zijn ouders. Rechts venkel. 

"Wij telen volledig op vraag"
Dit jaar telen ze op de tuinderij voor het eerst ook venkel. "Daar kwam vraag naar, daarom hebben we dit product er bij genomen. Wij telen volledig op vraag. In juni zijn we al begonnen met de venkeloogst en dit loopt door tot oktober." Het hoofdgewas is prei. Daarnaast telen ze ook Chinese kool, pastinaak en wortelpeterselie. "Bij pastinaak en wortelpeterselie gaat het om een primeurteelt. Wij zijn deze groenten nu al aan het oogsten, andere telers volgen hiermee wanneer wij al klaar zijn." Boerenkool, aardappel en courgette maken het huidige teeltplan compleet. Ze beschikken over 80 hectare grond. "We hebben er de laatste jaren een aantal percelen bij gekocht. Ook is 10 hectare nog in omschakeling."

Robin en zijn ouders schenken veel aandacht aan de bodemgezondheid. Loont dit ook? "Wanneer de bodem gezond is, gaat de teelt bijna vanzelf. Dit merk ik vooral duidelijk in de meer gevoelige gewassen. Hoe minder je ingrijpt, hoe beter het gaat." Qua weersomstandigheden is het volgens de bio-teler tot nu toe een redelijk goed seizoen. "We moeten wel wat beregenen, maar een stuk minder dan vorig jaar. Dat scheelt heel veel werk."

Uitdagingen en afwisseling
Waarin ziet de jonge teler nog uitdagingen? "Ik wil vooral alle aspecten van de bio-teeltwijze goed in de vingers wil hebben. Hoe kunnen we bijvoorbeeld nog beter met de bodem omgaan, zodat we de planten hiermee minder vatbaar voor ziektes kunnen maken? Hierin valt de grootste winst te behalen. Daar ben ik dan ook volop mee bezig."

Het leukste aspect voor hem aan het werk is de afwisseling. "We werken met veel verschillende gewassen en je bent met onder meer de bodem, de plant en de afzet bezig. Mooi is ook dat de mensen binnen de biologische sector een heel positieve instelling hebben."

Toekomstvisie
Voor de toekomst zou Robin graag de stap naar 100% biologische mest willen maken. "Dat is nu echt nog niet mogelijk, daarvoor is er te weinig biologische mest beschikbaar. De B-meststoffen zijn nu nog hard nodig. Wij zouden meer met mest uit de biologische rundveehouderij willen aanlengen. Wel zijn we bezig met maaimeststoffen, maar dit valt ons tegen. Dit is financieel niet rendabel."

Ook voor de hele bio-sector heeft hij een duidelijke visie: "Ik vind dat we ons onderscheidende verhaal beter naar buiten moeten brengen." Robin volgt het nieuws ook op de voet. De Europese commissie maakte onlangs bekend dat in 2030 25% van de landbouw biologisch moet zijn. Veel te ambitieus wat hem betreft: "Ik geloof meer in een gezonde marktwerking en ben geen voorstander van subsidies. Wij hebben bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in omschakeling en door nieuwe subsidies zou valse concurrentie kunnen ontstaan. En als er te veel product is, gaat de prijs omlaag. We hebben de eerlijke prijs voor bio-producten juist nodig om iets extra's te kunnen doen."

Voor meer informatie:

Robin@organicplants.nl 

Johan Groen
Nautilus Organic
0321 328040
06 10784660
fjgroen@nautilusorganic.nl 
www.nautilusorganic.nl