Eerste appelras dat bestand is tegen klimaatverandering

T&G Global zal het eerste nieuwe appelras afkomstig van een  wereldwijd veredelingsprogramma op de markt brengen dat bestand is tegen de droogste en heetste groeiomstandigheden op aarde. 

Het ras is het eerste dat voortkomt uit het Hot Climate Programme, een wereldwijd veredelingsprogramma dat gericht is op de duurzaamheid van de appelsector in tijden van klimaatverandering. 

Peter Landon-Lane van T&G Global legt uit dat de stijgende temperaturen het noodzakelijk maken dat er nieuwe appelrassen ontwikkeld worden zodat de sector kan garanderen dat consumenten ook in de toekomst van smakelijke, verse appelen kunnen blijven genieten.

“We weten dat het klimaat op aarde verandert maar consumenten blijven vragen om smakelijk, gezond en veilig voedsel dat ook nog eens duurzaam is geproduceerd. T&G Global werkt daarom samen met andere partners binnen het Hot Climate Programme aan de ontwikkeling van appelrassen die bestand zijn tegen klimaatverandering," legt Peter uit. 

"Het eerste ras dat op de markt zal worden gebracht is HOT84A1, dat we met veel succes hebben getest in Spanje, waar de temperatuur regelmatig oploopt tot boven de 40◦C. Deze appel heeft bewezen zeer goed bestand te zijn tegen zonnebrand en behoudt haar uitmuntende eigenschappen. Het is een rode, sappige appel met een zoete smaak en knapperige 'bite', waarvan we zeker weten dat hij bij de consument in de smaak zal vallen. 

"Door nieuwe, innovatieve rassen zoals HOT84A1 te ontwikkelen, bieden wij telers de mogelijkheid om appelen te telen in gebieden die voorheen niet geschikt werden geacht voor de hardfruitteelt en om hun appelen dichterbij consumentenmarkten te telen."

"Daarnaast zijn de rassen, die werden ontwikkeld voor bepaalde specifieke omstandigheden, zoals in dit geval een heet en droog klimaat, sterker en vereisen zij ook minder water- en meststoffen, waardoor zij passen in een intelligent en efficiënt teeltsysteem."

Het Hot Climate Programme, dat in 2002 op initiatief van het Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA) en Fruit Futur, een telersvereniging uit Catalonië, van start ging, is gericht op de ontwikkeling van nieuwe appel- en perenrassen die geschikt zijn voor warme teeltgebieden. 

Destijds begonnen Spaanse telers, met name in de regio Catalonië, problemen te ervaren met de teelt van traditionele rassen. Het fruit kwam minder goed op kleur, had last van zonneschade en het vruchtvlees was melig. Ook traden er vaker problemen met de bewaring van het fruit op. 

Gezien de voortschrijdende klimaatverandering was het duidelijk dat ook andere teeltgebieden met deze problemen te maken zouden krijgen en dat de vraag naar rassen die specifiek afgestemd zijn op deze omstandigheden toe zou nemen. In februari 2019 sloot T&G Global zich bij het project aan als strategische marketingpartner. 

T&G Global is verantwoordelijk voor het op de markt brengen van dit nieuwe ras en heeft wereldwijd een netwerk van zes partners opgezet om HOT84A1 te testen en vermarkten: Waimea Nurseries (Nieuw-Zeeland), TopFruit (Zuid-Afrika), Dalival (Europa), Worldwide Fruit (VK), Montagues (Australië) en Fruit Futur (Spanje).

Peter Allderman, manager van TopFruit, legt uit dat dit programma erg waardevol is voor een land als Zuid-Afrika.

"Dit is met name interessant voor telers in een land als Zuid-Afrika, waar de temperaturen hoog zijn en water schaars is, omstandigheden die onder andere kunnen leiden tot een matige kleuring van het fruit," vertelt Peter. 

"In combinatie met de verbeterde ziektebestendigheid verwachten we dat deze rassen zeer goed aangepast zullen zijn aan de omstandigheden in landen met een heet klimaat."

Fruit Futur zal in februari 2021 starten met het aanplanten van HOT84A1 op het Iberisch Schiereiland en hierna zullen er ook licenties verleend worden voor de aanplant in andere delen van de wereld. 

"We willen het aantal organisaties dat dit nieuwe appelras test en beoordeelt, uitbreiden, zodat we het in veel verschillende regio's op aarde kunnen testen. We nodigen telers die belangstelling hebben voor dit nieuwe ras dan ook uit om met ons in contact te komen," aldus Peter. 

 

Voor meer informatie:
Gary Wellwood
T&G Global
Email: gary.wellwood@tandg.global 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven