Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wekelijkse ananasexport uit Panama gaat de hele zomer door

La Dona Fruit kondigde aan dat zij deze zomer in staat is om aan de Europese vraag naar MD2-ananassen uit Panama te voldoen na de activiteiten te hebben aangepast in verband met de coronaviruspandemie.

La Dona's ananasbedrijf in Panama blijft groeien. Ondanks de pandemie blijven de kwaliteit van het fruit en het exportvolume consistent dankzij de veerkracht en het aanpassingsvermogen van het personeel en zijn leiders. Naast de vernieuwing van de GlobalGAP-certificering heeft La Dona aanvullende strenge hygiënemaatregelen ingevoerd om de werknemers van het ananasteeltbedrijf in La Chorrera, Panama, te beschermen. Waar nodig is er snel gezorgd voor alternatieve lucht- en zeevrachtcapaciteit om de continuïteit van de export te garanderen.

Paul Vergara, directeur van La Dona Fruit van Pineapple Operations: "Het volume is vrij stabiel gebleven. We exporteren meer dan 60 ton ananassen per week via de lucht en over zee naar retailers en groothandelaars in heel Europa. Eind maart hebben we een kleine overstap gemaakt naar meer zeevracht toen de luchtroutes tijdelijk niet meer beschikbaar waren. Sinds begin mei zijn we weer terug met vier vluchten per week. De luchtvrachtruimte is momenteel beperkt vanuit Midden-Amerika, maar we hebben hard gewerkt aan het onderhandelen over ruimte en tarieven. Nu heeft elke KLM-vlucht die Panama verlaat een aantal van onze ananassen aan boord."

"In de eerste weken van juni gaan we kijken of we meer luchtvrachtvolume kunnen overschakelen op containervervoer, door middel van een proefvaart met sterk gerijpte ananassen onder verschillende atmosferische omstandigheden. Desalniettemin verwachten we dat de luchtvracht in september weer normaal zal zijn aangezien de luchtvaartmaatschappijen de routes in de komende twee tot drie maanden zullen hervatten."

Op het teeltbedrijf in Panama heeft La Dona haar hygiëne- en veiligheidseisen aangescherpt. "We controleren de temperatuur van iedereen, elke medewerker draagt een gezichtsmasker, we onderbreken het werk om de twee uur om handen te wassen en we documenteren iedereen die op het terrein komt. Aanvankelijk waren de werktijden teruggebracht tot 32 uur om aan de lokale lockdown te kunnen voldoen. Maar vanaf juni zijn de werktijden weer normaal met een 45-urige werkweek."

"In Panama valt genoeg regen en is er voldoende zonlicht om de ananasteelt naar mijn mening echt effectief te laten zijn en de kwaliteit te verbeteren. Ter vergelijking: Costa Rica krijgt jaarlijks 40 procent meer regenval, waardoor het fruit een hoger watergehalte heeft. Onze ananassen bevatten minder water, waardoor ze een hoog suikergehalte hebben, wat meer smaak oplevert."

La Dona levert het hele jaar door ananassen van de Golden variëteit. De export neemt tussen september en december met minstens 30-40 procent toe om aan de traditionele Europese vraagpiek te voldoen.
"Het wordt een vreemd jaar en moeilijk van week tot week te voorspellen. Europeanen consumeren in de zomer meestal lokale producten, terwijl de ananasconsumptie vanaf september weer stijgt. Maar deze zomer kan er van alles gebeuren, vooral als er in sommige landen problemen zijn met het vinden van voldoende arbeidskrachten om lokaal fruit te plukken," besluit Vergara.

Naast de vernieuwing van het GlobalGAP-certificaat heeft het ananasteeltbedrijf van La Dona in Panama eind februari een HACCP-accreditatie gekregen als officiële erkenning van zijn inspanningen op het gebied van sociale verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie:
Oscar Baracaldo
La Dona Fruit
oscarb@ladonafruit.com
www.ladonafruit.com

Publicatiedatum: