Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Susi Bonet, Cambayas: "De oogst van reguliere vijgen in juli wordt wel normaal"

"Zo’n 50% minder breva vijgen aan de bomen"

De overvloedige regenval in de winter en een deel van de lente enerzijds en de over het algemeen lage temperaturen met daartussenin enkele warmtepieken anderzijds hebben de bloei en de vruchtzetting van de vroege vijgen in de Spaanse provincie Alicante in de war gestuurd. De breva vijg is erg gevoelig voor weersveranderingen en er wordt dan ook voor de helft minder fruit verwacht dit jaar. De pluk is een paar dagen geleden begonnen, een week vroeger dan normaal.

"Weinig product betekent een vlotte afzet en hoge prijzen, maar toch zijn die niet zo hoog als men redelijkerwijs zou kunnen verwachten op basis van de beschikbaarheid. Wanneer de prijs immers te veel stijgt en een bepaald niveau bereikt, stokt de interesse", zegt Susi Bonet van de commerciële afdeling van de coöperatie Cambayas uit Elche. “Toch is er een zeer goede markt voor de breva vijg", voegt ze eraan toe.

Op dit moment zijn de vijgen uit Turkije en andere concurrerende landen nog niet op de markt en daar profiteert Spanje altijd van in de late lente.

"Het is jammer dat we niet meer breva vijgen hebben, want het is een vrij exclusief product in deze tijd van het jaar en de consumptie zit in de lift. De helft van onze oogst zetten we af op de Spaanse markt, terwijl de andere helft wordt geëxporteerd, vooral naar Frankrijk via de groothandelsmarkten in Perpignan en Rungis, maar ook via supermarktketens. Ook in Nederland neemt de vraag de laatste jaren toe”, legt Susi Bonet uit.

Wat betreft de invloed van corona op de vraag naar vroege vijgen is de commercieel verantwoordelijke van de coöperatie van mening dat van de massale run op voeding die we gezien hebben tijdens de eerste weken van de lockdown niets meer te merken is. “Als de prijs van een artikel de pan uit swingt, dan kies de consument voor een goedkoper alternatief. Vele mensen hebben immers hun werk verloren en moeten de broekriem aanhalen."

"De volumes mogen dan wel heel wat minder zijn, de kwaliteit is uitstekend. Over twee weken ronden we de oogst af. Het wordt dit jaar een kort seizoen. Eind juli begint dan de tweede oogst, die van de reguliere vijgen. Daarvan verwachten we wel normale volumes."

 

Voor meer informatie:
Susi Bonet
CAMBAYAS COOP.V
Tel: +34 966637588 (Spanje)
susi@cambayas.com
www.cambayas.com
 
Publicatiedatum: