Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rafael Manzano: "De avocado's uit Peru en Colombia lijken het meest op die van Spanje"

Door pandemie slecht mispelseizoen maar de avocado eindigt beter dan ooit tevoren

Het Spaanse Hass-avocadoseizoen loopt op z’n laatste benen. Momenteel domineren Peru en Zuid-Afrika de Europese markt, waar het aanbod relatief laag is en de vraag en de prijzen hoog. Bij andere exotische producten, zoals de cherimoya's en de mispels, ligt de situatie door de coronacrisis helemaal anders.

"Ondanks de pandemie is de afzet van avocado’s heel goed blijven doorlopen en zijn de prijzen over het algemeen nog altijd hoog. Er zijn uiteraard wel enkele verschillen op te tekenen naargelang de kwaliteit, de oorsprong en de presentatie", zegt Rafael Manzano, manager van Frutas Manzano, gevestigd aan de tropische kuststrook in de Spaanse provincie Granada. "Traditioneel is het aanbod het laagst rond Pasen, want dan eindigt het seizoen in Spanje, Israël, Marokko en Chili en beginnen Peru en Zuid-Afrika pas. Dit jaar is door de verrassend hoge vraag het gebrek aan product nog groter geweest. We zijn zeer tevreden over het voorbije seizoen en we hebben de volumes ook mooi kunnen spreiden”, voegt hij eraan toe.

Volgens Rafael Manzano blijft de markt in Europa nog twee of drie weken krap, totdat de volumes van Peru en Zuid-Afrika weer aanzwellen. "Hopelijk dalen de prijzen dan niet te veel en stagneert de afzet niet, want er worden aanzienlijke hoeveelheden uit Peru verwacht dit jaar. Veel zal ervan afhangen of de Peruanen er in slagen hun export mooi gefaseerd te laten verlopen.”

Frutas Manzano teelt in de provincies Granada en Málaga ongeveer 5.000 ton avocado van de rassen Hass, Bacon, Fuerte, Pinkerton en Reed. Het verzorgt zelf de afzet van de eigen productie en daarnaast importeert het elk jaar ongeveer 2.000 ton uit voornamelijk Peru en Colombia. “Buiten het seizoen halen we het importproduct het liefst uit deze twee landen, waar we kunnen rekenen op zeer betrouwbare partners. Avocado is overigens het enige product dat we importeren. Ons bedrijf richt zich namelijk vooral op seizoensfruit van lokale teelt. We telen cherimoya’s van september tot mei, mango’s van september tot december en mispels in het voorjaar. Voor deze gewassen hebben we genoeg aan onze eigen teelt in Spanje, ook al omdat de kwaliteitsnormen in de andere landen niet dezelfde zijn en het gevlogen fruit te hoog geprijsd is. Het ligt gewoon niet in de lijn van wat wij voorstaan op het gebied van prijs, kwaliteit en maatschappelijk beleid", zegt Rafael Manzano.

De avocado’s van het Spaanse bedrijf worden voornamelijk geëxporteerd naar Frankrijk en Duitsland, maar ook naar Oost-Europese landen en elders in Europa.

Covid-19 verpest het mispelseizoen
Medio maart kwamen de eerste Andalusische mispels op de markt, iets eerder dan vorig seizoen. Dankzij de goede weersomstandigheden was er een prima oogst en was de kwaliteit heel bevredigend zonder paarse vlekjes op de schil.

"We zijn nu net over de productiepiek heen en de brix is van een hoog niveau, maar er is nauwelijks vraag naar mispels en de telersprijzen van gemiddeld 0,90 €/kg dekken de productiekosten niet, want die zijn vrij hoog in de mispelteelt”, legt Rafael Manzano uit. "Soms leveren we wat in op onze marges en betalen we de telers wat meer, zodat ze hun investeringen kunnen doen voor de volgende seizoenen."

De belangrijkste reden voor de daling van de vraag is de coronacrisis die hard heeft toegeslagen in de twee belangrijkste afzetlanden, namelijk Italië en Spanje, waar de noodtoestand nu al anderhalve maand van kracht is.

"60% van de mispels uit Andalusië komen op de Italiaanse markt terecht. Laat dit nu precies een van de landen zijn waar het coronavirus het hardst woedt. De horeca is er gesloten, de groothandelsmarkten zitten maar aan 40% van hun capaciteit en het ontbreken van de weekmarkten laat zich gevoelen. De verkoop in de supermarkten loopt wel, maar dat compenseert toch niet voldoende de daling in de andere afzetkanalen. In Portugal en Spanje is de situatie eender. We krijgen veel tegenslagen te verwerken dit seizoen”, klaagt Rafael Manzano. "Ook de cherimoya zit in hetzelfde schuitje: mooie prijzen tussen januari en februari, een flinke terugval vanaf maart."

Voor meer informatie:
Alberto Casanova (verantwoordelijke import-export)
Frutas Rafael Manzano e Hijos S.L.
Pol. Ind. "La Gasolinera", 43-44
Salobreña (Granada) - Spanje
Tel: +34 958612597
Mobiel: +34 678543331
alberto@frutasmanzano.com
www.frutasmanzano.com

Publicatiedatum: