Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese tomatenmarkt in cijfers, grafieken en tabellen

Hoogste paaspiek tomaat in Frankrijk, Nederlands prijsgemiddelde nog net boven 2019

Tholen - Grofweg een maand terug was het eerste hamstereffect op de tomatenprijzen net uitgewerkt. De hoge prijzen van toen 'even een weekje', die zijn inmiddels verleden tijd. Wel werden in bepaalde segmenten nog mooie 'Paasplusjes' behaald, zo blijkt een Europese cijferupdate op 16 april, al blijft het twijfel over de komende weken wat overheerst.

Het gemiddelde op het Europese tomatendashboard blijft (voorlopig) nog boven dat van 2019 liggen en ook ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Afwachten is wel wat het vertraagd op gang komen van de grotere tomatenvolumes ('een geluk bij een ongeluk') gaat doen, terwijl zolang de horeca in veel landen gesloten blijft het met de specialties heel moeizaam blijft gaan.


Het complete Europese beeld op basis van door de Europese Commissie verzamelde cijfers. Klik hier voor vergroting in het totale rapport

Sinds februari 2020 beter dan gemiddelden
In de bovenstaande grafiek met gemiddelde prijzen is een lichte daling van de gemiddelde kiloprijs van 1,20 in maart naar 1,16 in april (update t/m 16 april) te zien. Daarmee liggen de prijzen nog steeds 10 cent per kilo boven het gemiddelde in 2019 en ook ruim boven het vijfjarig gemiddelde, toen voor april 99 cent werd genoteerd.

Een blik op de grafieken voor Spanje, Italië en Frankrijk leert dat er, anders dan in de update van midden maart, inmiddels wel flinke fluctuaties in de prijs terug te zien zijn. 


Klik hier voor vergroting

Frankrijk
Vooral Frankrijk, nochtans een land met een beperkte eigen teelt, valt op met in maart en april (t/m 16 april) prijzen die met 2,81 richting de 3 euro per kilo gaan. Trostomaten gingen zelfs voor prijzen boven de 3 euro per kilo over de toonbank voor de Pasen, reden voor o.a. Nederlandse handelaren om in te stappen.

Het waren prijzen die in april bijna 1 euro boven het vijfjarig gemiddelde liggen en ook boven de vijfjarige maximumprijsgemiddelden, goed voor 2,10 als gemiddelde maximumprijs over vijf jaar.

De reden kan gezocht worden in een zoals al gezegd beperkte eigen teelt die nog moest opstarten en dus dure (import)tomaten om aan de vraag te voldoen.


Klik hier voor vergroting

Spanje
In Spanje valt ten opzichte van maart, waarschijnlijk in lijn met het gestaag teruglopen van de volumes, een lichte gemiddelde prijsstijging op van 13 cent per kilo, goed voor gemiddeld 90 cent per kilo t/m 16 april. 

Kijkend naar de specifiek genoemde segmenten springt voor Spanje de stijging in de prijzen voor trostomaten op. Na lage prijzen in week 13 (60 cent) en week 14 (84 cent) leefde de markt weer iets op in week 15 (1,01 euro).


Klik hier voor vergroting

Nederland
In Nederland blijft dat plusje uit en zet zoals in alle gemiddelden te zien is de daling richting de zomer in nu de grote volumes loskomen. De prijs blijft voor april (t/m 16 april) steken op 96 cent per kilo, nog wel boven 2019 (net iets onder de 90 cent) en het vijfjarig gemiddelde (82 cent).

Ook in Nederland, net als in Spanje, springt er een segment uit. Het zijn de cherrytomaten, die kijkend naar de cijfers vanaf week 1 met een gemiddelde prijs van 1,19 in week 15 een dieptepunt bereikten, goed voor een daling van 26% t.o.v. de gemiddelde prijs van 1,62 nog in week 14. 

België
Niet voor alle landen worden hele grafieken bijgehouden, maar in de segmentenoverzichten komt bijvoorbeeld België wel aan bod. Daarbij valt op dat in België, net als in Spanje, de prijs voor trostomaten 21% steeg van week 14 naar week 15, goed voor 1,41 euro gemiddeld. Zeker geen evenaring van de 2,14 euro in week 12, maar wel weer een prijs in lijn met de prijzen in de weken 4-11. 

Alle cijfers en grafieken zijn hier (dashboard) en hier (marktrapport) terug te lezen. Bekijk hier ook de vorige grote update met grafieken en cijfers van 24 maart.