Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Omer Kamp, Europe Retail Packing:

Verse kruidensector veerkrachtig te midden van coronacrisis

Het is iets meer dan een maand geleden dat het leven van het ene op het andere moment is veranderd als gevolg van de coronacrisis in Europa, het Midden-Oosten, Amerika, Rusland en waar dan ook ter wereld. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn alle horticulturele bedrijven en alle horeca-instellingen letterlijk gedwongen hun deuren te sluiten. Het coronatijdperk is dan ook de meest rampzalige bedreiging die de verse kruidensector ooit heeft gekend.

Europe Retail Packing (ERP) is gespecialiseerd in verse kruiden, zoete aardappel, exoten, druiven, citrus, en blauwe bessen. Het bedrijf heeft vestigingen in eigen land, maar ook in Israël, Afrika en andere regio's. Op welke manier overleeft dit bedrijf de coronacrisis en met name op het gebied van verse kruiden?

Consolidatiefilosofie
"Agrarische velden kunnen zich niet voor een bepaalde periode isoleren zoals mensen dat doen, en later terugkeren alsof er niets is gebeurd. Integendeel, alleen als we onze kruiden verzorgen en in stand houden, kunnen wij overleven en in een post-corona wereld voldoen aan de vraag," zegt Omer Kamp van ERP.

Het bedrijf heeft de keuze gemaakt om, ondanks de moeilijkheden, door te gaan met het leveren aan klanten en het begeleiden van telers. "Wij begrijpen heel goed dat de omstandigheden in deze crisistijd ons tegenwerken, er is minder vraag, maar als we deze stap niet nemen en niets doen, dan zal er straks niets meer zijn om naar terug te keren. In plaats van stil te zitten kijken naar het nieuws en te bidden voor betere dagen, hebben we vastberaden besloten om onze activiteiten voort te zetten, we blijven inkopen bij onze telers en zorgen dat de bestellingen bij onze klanten komen."

Volgens Kamp is de luchtvracht een groot probleem op dit moment. "Luchtvrachten halen uit Afrika, Israël of een andere regio is een gecompliceerde uitdaging geworden, waar soms geen oplossing voor gevonden kan worden. De kosten zijn respectievelijk gestegen, waardoor een enkele zending duurder is geworden. Op dit soort momenten wordt ons vermogen om onmiddellijke oplossingen te vinden op de proef gesteld."

"Gelukkig bewijst de consolidatiefilosofie, die we jaren geleden hebben gehanteerd, eindelijk haar waarde. We slagen erin om het product via eigen teeltbedrijven in Nederland en via onze partners in Duitsland, Spanje en Italië te blijven leveren. Om het volledige assortiment in te vullen en te onderhouden, is het onze dochtermaatschappijen en partners gelukt om luchtvracht te regelen vanuit Israël, Kenia en Ethiopië. Daarom, en ondanks alles, hebben we dagelijks de beschikking over bijna het gehele kruidenassortiment dat binnen een dag bij de klant kan worden geleverd."

Samenwerking van levensbelang
"Op dit moment zien we uit naar het Nederlandse seizoen waar we zeker aan de vraag kunnen voldoen. Onze kassen in Nederland hebben al een uitstekende opbrengst in koriander, kervel, dille, rozemarijn, tijm en zelfs basilicum. Hetzelfde geldt voor peterselie en andere lijnen in Spanje en Duitsland. Dus ondanks de beperkte manoeuvreerruimte in deze crisisperiode kunnen onze klanten erop vertrouwen dat hun inspanningen om vraag te creëren niet zullen mislukken. Er zal aanbod zijn, zowel lokaal als geïmporteerd, om hun orders te ondersteunen."

"De coronacrisis heeft ons doen inzien en vooral geleerd dat we alleen samen kunnen overleven. Geen enkele persoon of bedrijf kan deze periode volhouden zonder de indirecte hulp van de ander. We zitten allemaal, collega’s en concurrenten, in hetzelfde schuitje en dragen hetzelfde lot. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om druk uit te oefenen voor meer handel."

Exit-strategie
"Naarmate de tijd vordert, lijkt het erop dat de wereld leert om te gaan met de crisis en dat het al mogelijk is om te beginnen met het bedenken van een exit-strategie. Er gloort licht aan het einde van de tunnel en we geloven echt dat binnen een korte periode een deel van de verloren gegane vraag zal worden hersteld. In de tussentijd belooft Europe Retail Packing elke teler zo veel mogelijk te blijven helpen en vooral de spirit in de sector hoog te houden," besluit Kamp optimistisch.

Voor meer informatie:
Omer Kamp
Europe Retail Packing B.V.
+972 54-6512199 
Omer@erpnl.nl
www.europeretailpacking.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven