Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijde gemberprijzen escaleren

De wereldwijde gemberprijzen zijn gestegen omdat de Chinese voorraden onstabiel zijn geworden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, COVID-19. De prijzen in Zuidoost-Aziatische landen en landen in het Midden-Oosten zijn snel gestegen en zullen zich naar verwachting stabiliseren, afhankelijk van hoe snel de Chinese export weer op het oude niveau is.

De Chinese en wereldwijde gemberprijzen schommelden eind februari omdat de uitbraak van het coronavirus zowel het aanbod als de vraag verstoorde. De huidige Chinese exportprijs bedraagt € 1.650,- per ton, wat ongeveer € 91,50 per ton hoger is dan in dezelfde periode in 2019. De prijzen in China zijn begin februari met 17% gestegen ten opzichte van begin december 2019 en zijn pas sinds kort niet meer gestegen.

Vanaf eind januari tot medio februari begonnen de prijzen elke week met ongeveer 7 tot 9% te stijgen, als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten op de teeltbedrijven en in de distributiecentra. De productie was medio februari ongeveer 50% van het gebruikelijke volume. Bovendien veroorzaakte de virusuitbraak vertragingen in de containertransporten in China, wat leidde tot hogere vrachtkosten en een daling van de export.

Effect van het coronavirus op de wereldwijde gemberprijzen
China is de grootste exporteur van gember ter wereld, goed voor ongeveer 47% van de wereldwijde export. Verwacht werd dat de oogst voor Chinese gember al met 15-20% zou dalen ten opzichte van het seizoen 2018/2019, omdat overstromingen de oogst negatief hadden beïnvloed. Na de stopzetting van de invoer van Chinese gember zijn de prijzen in Zuidoost-Azië en landen in het Midden-Oosten, zoals Vietnam, Bangladesh en Pakistan, aanzienlijk gestegen.

India, de op één na grootste exporteur, produceerde minder gember, wat het wereldwijde tekort nog meer heeft vergroot. De Indiase gemberoogst was dit seizoen slecht en deze zal naar verwachting met bijna 30% afnemen als gevolg van twee opeenvolgende jaren van overstromingen, die de oogst ernstig hebben beschadigd. De prijzen van Indiase gember lagen rond de € 2.480,- tot € 2.880,- per ton als gevolg van de binnenlandse tekorten. Bovendien heeft ook de op twee na grootste exporteur, Iran, zijn grenzen tijdelijk gesloten wegens ernstige uitbraken van het coronavirus, wat heeft bijgedragen tot het wereldwijde tekort.

In Vietnam stegen de prijzen begin februari met ongeveer VND 20K-30K (0,78-1,18 euro) per kg en in Bangladesh stegen de prijzen met BDT 180-220 (1,40-1,27 euro) per kg. De Pakistaanse prijzen bedroegen 400 PKR (2,31 euro) per kg, een stijging van 80 PKR (0,47 euro) binnen enkele dagen. Bovendien zijn consumenten in Indonesië begonnen met het aanleggen van voorraden gember voor gebruik in dranken, na een recent onderzoek waaruit bleek dat het consumeren van traditionele gemberdranken de immuniteit tegen ziekten verhoogt. De prijzen van aromatische gember zijn gestegen van IDR 35K (2,22 euro) per kg tot IDR 42K (2,67 euro) per kg.

Effect op de gemberexport begin 2020
Hoewel de Chinese producenten in bepaalde regio's hun werkzaamheden hebben hervat, zal de vertraging in het aanbod van Chinese gember naar verwachting voortduren tot maart, en misschien wel tot april of zelfs mei.Verwacht wordt dat de prijzen zich zullen stabiliseren, afhankelijk van hoe lang het duurt voordat de Chinese productie en verzendingen zich herstellen tot hun pre-coronavirusstatus. Nigeriaanse en Indonesische gember, met relatief lagere prijzen, zullen naar verwachting ook toenemen in de vraag naarmate er minder of geen aanbod is van Chinese en Indiase producten.

Gember wordt gebruikt in een verscheidenheid aan producten zoals kruiden in maaltijden, medicijnen, thee, snoepjes en alcoholische dranken. De wereldwijde markt voor gedroogde gember zal naar verwachting 404 miljoen euro bedragen. De vraag is wereldwijd gestegen, met name in Noord-Amerika en Europa, vanwege de verschillende toepassingen in de cosmetica- en farmaceutische industrie.

Dit is een kans voor Duitsland, Turkije en Spanje om met hun gember uit te breiden op de Europese markten. De vraag op de Europese markt is momenteel bijzonder hoog, aangezien er in februari slechts een beperkt aanbod is geweest vanuit China. De prijzen voor gember in Nederland, de grootste exporteur van Chinese gember in Europa, liggen momenteel op ongeveer € 3,15 per kg, tegenover € 1,70 eind januari.

Ook de Amerikaanse gember concurreert van oudsher met producten uit China en Latijns-Amerika. Hoewel de gemberprijzen in de VS zich recentelijk beginnen te stabiliseren, wordt geschat dat de vraag naar gember groter zal worden als de vertragingen in de Chinese verzendingen voortduren. Brazilië fungeert ook als alternatieve invoerbestemming voor Noord-Amerikaanse kopers, aangezien het land in juni vorig jaar is begonnen met de export van gember. Braziliaanse gember werd al voor de uitbraak van het virus tegen een lagere prijs verkocht dan Chinese producten, vanwege de grote oogst in 2019.

Door:
Hyesun Jang
Industry Analyst - Tridge

Bron: Tridge.com

Publicatiedatum: