Coronacrisis werkt zich uit op de dagelijkse handel op de groothandelsmarkt in Dortmund

"Stijgende vraag naar citrus en gember, afzet van standaardgroenten neemt af"

Ook op de groothandelsmarkt in Dortmund zijn de gevolgen van de actuele coronacrisis nu duidelijk merkbaar. Door de sluiting van de gastronomie is het aantal afhaalklanten weliswaar minder geworden, maar weekmarkthandelaren en retailers doen desondanks gewoon zoals gebruikelijk hun inkopen op het handelsterrein aan de Heiliger Weg. Op productniveau zijn er in ieder geval enkele interessante trends merkbaar, ziet groothandelaar Mustafa Aksoy, bedrijfseigenaar van de daar gevestigde firma Marlene Meya GmbH.

Gember laat zich momenteel snel en tegen goede prijzen verkopen, aldus Mustafa. "Sommige klanten zijn nog enigszins terughoudend bij Chinese producten. Over het algemeen is de vraag echter groot en de prijzen bevinden zich op een hoger niveau." Ook is er nu veel vraag naar de volledige bandbreedte aan citrus, of het nou gaat om sinaasappelen, clementines of citroenen, ziet de handelaar. "In de afgelopen weken zijn de prijzen met 20-30 procent gestegen. Bij Turkse citroenen werd afgelopen week een importverbod ingevoerd. Dat wil zeggen dat we nu grotendeels zijn aangewezen op het aanbod dat uit Spanje komt."


Links: Vader Seref Aksoy tijdens een bezoek aan de groothandelsmarkt in 2018
Rechts: Mustafa Aksoy tijdens de Fruit Attraction van afgelopen jaar

Verhoogde transportkosten
Door de actuele situatie op het Iberisch schiereiland is ook daar het personeel duidelijk schaarser geworden, zowel in de teelt als in de logistiek. Dit werkt zich dan ook uit op de leveringssituatie. "De transportkosten zijn bij alle Spaanse producten al met 20-30 procent verhoogd, ook omdat er geen vrachten terug te vervoeren heeft. Deze meerkosten laten ook de groothandelsprijzen stijgen", schetst de Dortmunder de situatie. Ondanks de actuele uitwerkingen van de crisis is er voorlopig nog geen sprake van leveringstekorten. "Hoe zich dat later in het seizoen zal ontwikkelen, laat zich momenteel nog moeilijk voorspellen."

Sluiting van de gastronomie
Door de sluiting van de gastronomie heeft de nachtelijke handel op de groothandelsmarkt ook in Dortmund aan levendigheid ingeboet. "Ook wij merken de gevolgen van deze noodmaatregel, omdat alle groentenproducten door het wegvallen van de gastronomie nu duidelijk minder verkocht worden. Ondertussen is de afzet op de lokale weekmarkten evenals in de retail onveranderd hoog“, zegt Mustafa.

Voor meer informatie:
Marlene Meya GmbH
Mustafa Aksoy
Heiliger Weg 60-G
44135 Dortmund
Tel. +49 (0)231 52 89 99
M: +49 178 98 04250
m.aksoy@marlene-meya.de  
www.marlene-meya.de/  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven