Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
F. Sánchez, Onubafruit (Spanje):

"Binnenkort hoeven we geen blauwe bessen van buiten Europa meer te importeren"

Na jaren van onderzoek en zware investeringen hoopt de Spaanse telersvereniging Onubafruit, één van de grootste Europese telers van zachtfruit, een revolutie te ontketenen in de Europese blauwe bessenmarkt. De coöperatie uit de provincie Huelva kondigt aan dat ze reeds over een eigen programma beschikt van exclusieve rassen die van november tot half juli geteeld kunnen worden.

"Onze klanten zullen in de maanden november en december geen blauwe bessen uit Zuid-Afrika, Peru, Chili of Argentinië meer hoeven te importeren", zegt Francisco Sánchez, manager van Onubafruit. “Vanaf nu kunnen we onze klanten een compleet assortiment aanbieden met zes verschillende nieuwe rassen, waaronder ultravroege, vroege, middellate en late blauwe bessen. Ook kunnen we de bessen leveren volgens smaak, textuur en grootte en dat alles vanuit één leverancier, gedurende 9 maanden én met onbeperkte volumes”, voegt hij eraan toe.

De eerste volumes worden in november van dit jaar verwacht, maar pas binnen twee jaar komt de teelt op volle kracht.

“We verwachten heel veel van dit project en de uitbreiding zal dan ook exponentieel zijn. Voor 2020 hebben we ongeveer 30.000 planten, in 2021 zijn er dat 250.000 en in 2022 minstens 10 miljoen. Klanten zullen onbeperkt en à la carte blauwe bessen kunnen bestellen", zegt Francisco Sánchez.

"De coronaviruscrisis wordt nog erger en de sector zal het moeilijk krijgen"
De zachtfruitsector in Spanje heeft het helemaal niet gemakkelijk sinds het uitbreken van de coronacrisis. “De vraag heeft een duikvlucht genomen en er blijven minder marktopties open nu meerdere grenzen sluiten. Laten we niet vergeten dat dit gebeurt net op het moment dat we in de piekperiode komen, namelijk de maanden april en mei. We verwachten nu ook meer concurrentie van andere producten zoals steenfruit en kersen, maar ook het zachtfruit van de Midden- en Noord-Europese landen komt op de markt. De vooruitzichten zijn niet bemoedigend. De bedrijven met de meeste capaciteit en professionaliteit slaan er zich wel door, maar de sector in zijn geheel zal het hard te verduren krijgen”, zegt Francisco Sánchez. Onubafruit richt zich niet alleen op Europa, ook op de Aziatische markten is de telersvereniging steeds meer aanwezig. "Maar nu zijn de meeste vluchten naar Azië geannuleerd", voegt hij eraan toe.

"De Europese landen hebben steeds meer de neiging om de consumptie van lokale producten te stimuleren. Dat zien we gebeuren in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of zelfs Portugal. Maar de vraag is dan: waarom worden blauwe bessen uit derde landen geïmporteerd als ze ook uit Spanje, dat wil zeggen uit Europa, ingevoerd kunnen worden? De verspreiding van het coronavirus lijkt maar toe te nemen en waarschijnlijk zal er in alle landen een strikte lockdown afgekondigd worden. Ondertussen heeft Onubafruit de morele taak te zorgen voor 1.000 telers en hun families, van wie de inkomsten volledig afhankelijk zijn van deze gewassen. Nu is het niet het moment van ieder voor zich. Meer dan ooit moeten we elkaar nu helpen. We moeten hier samen door. We hopen dat onze klanten begrijpen dat we alle mogelijke hulp nodig hebben.”

Publicatiedatum: