Griekse groenten- en fruitsector draait naar verwachting gewoon door

De Grieken nemen maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus te stoppen, net als elk ander Europees land. Hoewel er misschien logistieke problemen zullen ontstaan, is de verwachting dat de groenten- en fruitsector gewoon zal blijven draaien, net als de algemene levensmiddelensector.

"Griekenland heeft de afgelopen weken ook te maken gehad met het coronavirus, maar de mensen hebben tot nu toe rustig gereageerd," zegt Christina Manossis van Zeus Kiwi in de Griekse stad Karitsa. "Het COVID-19 virus is ook in Griekenland aanwezig. Vanaf woensdag 18 maart zijn er bijna 350 mensen besmet en zijn er vijf mensen aan overleden, voornamelijk in de regio Attiki en Peloponese. We zien een mentaliteitsverandering, omdat mensen voorzichtiger en zelfbewuster handelen door thuis te blijven. Maar er is geen paniek."

Voor de industrie is hulp beloofd door de overheid, in de vorm van het opschorten van eventuele financiële verplichtingen en het helpen van de werknemers die thuis moeten blijven: "De Griekse regering heeft de situatie zeer effectief aangepakt. De regels en verboden zijn in een vroeg stadium toegepast, hopelijk kunnen we in de komende weken de goede resultaten van deze besluitvorming zien. Alle fiscale of andere verplichtingen zijn opgeschort, wat betekent dat bedrijven geen boetes opgelegd krijgen als leningen, belastingen of andere verplichtingen niet worden nagekomen tijdens deze crisisperiode. De overheid financiert ook deels de werknemers die thuis moeten blijven om voor hun kinderen te zorgen. Ze hebben daarbij aangekondigd dat er extra hulp zal worden geboden aan bedrijven die zijn getroffen door de viruscrisis."

Zeus Kiwi heeft enkele maatregelen moeten nemen om de veiligheid van het personeel te beschermen. "We hebben strenge procedures ingevoerd met betrekking tot de veiligheid van onze werknemers. Naast de driemaal daags uitgevoerde desinfectie tijdens de werkuren, besteden we ook om de dag desinfectiediensten uit om ervoor te zorgen dat alle ruimtes veilig zijn. Voordat een dienst begint, hebben we een persoon aangesteld om de werknemers één voor één te controleren, hun temperatuur te meten, goede handreinigingen uit te voeren en gebruik te maken van veiligheidsbeschermingsmiddelen zoals maskers en handschoenen. We hebben werknemers die op 1,5 meter afstand van elkaar inpakken en de lunchpauze is opgesplitst in kleinere groepen. We doen ons uiterste best om de veiligheid voor de gezondheid van onze werknemers te vergroten en we zullen daaraan blijven werken door nieuwe regels in te voeren die de volksgezondheid zullen beschermen."

Manossis ziet de situatie niet snel veranderen, waardoor importeurs en exporteurs geen andere keuze hebben dan de gevolgen van het virus aan te pakken: "Het zal een probleem blijven voor de komende periode, dit virus laat zich niet zo snel uitbannen. Het zal onze dagelijkse routine en dus ook ons bedrijf beïnvloeden. Het is een crisis die we onder ogen moeten zien. Het is nog te vroeg om nu al een noodplan aan te kondigen. Maar we zijn op dit moment bezig de verkoop zoveel mogelijk te stimuleren. Ik denk dat de groenten- en fruitsector net zo doorgaat als de algemene levensmiddelensector. De logistiek wordt moeilijk als de grenzen in Europa gesloten zijn. Dit zal zeker invloed hebben op de doorlooptijden van de leveringen aan onze klanten", concludeerde ze.

Voor meer informatie:
Christina Manossis
Zeus Kiwi S.A.
+30 2351 053559
christinam@zeuskiwi.gr
www.zeuskiwi.gr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven